Een update vanuit Schaijk: Huis Jan de Jong
Het wordt gezien als één van de hoogtepunten binnen de Bossche School architectuur, namelijk: ‘Huis Jan de Jong’, het ommuurde wooncomplex met onder meer het woonhuis en het architectenbureau van Jan de Jong. In en rondom het huis is (en wordt) hard gewerkt. Hierbij een update!
Kroonluchters weer op hun plek
De meubels en andere interieurobjecten van Huis Jan de Jong zijn een onmisbaar onderdeel van de visie van de architect voor het gebouw. Daarom hebben we alles uit de kast gehaald om deze bijzondere objecten te restaureren en terug te plaatsen op de plek in het huis waarvoor ze zijn ontworpen.
Eerder las je al over deze restauratie en hoe ieder meubel, gordijn en deurklink met uiterste precisie is gerestaureerd. Ook de kroonluchters, speciaal door architect Jan de Jong ontworpen voor zijn huis in Schaijk, zijn vorige week na een zorgvuldige restauratie teruggehangen op hun plek.
Opvallend aan het design van de kroonluchter is het halfronde boogje - die vind je op allerlei plekken terug in het huis en in de vormgeving van de Bossche School. Bijvoorbeeld in de handgrepen van de krukken en kaarsenhouder, en in de fontein op de binnenplaats (atrium).
Eerste audiotour
Om meer over Huis Jan de Jong en de gedachtegang van de architect te leren is er een audiotour ontwikkeld. Hiermee word je rondgeleid door het huis en ontdek je hoe iedere vierkante centimeter is uitgedacht (en hoe).
Afgelopen dinsdag was het aan een aantal leden van Hendrick de Keyser Monumenten om als eerste de audiotour te doen. Houd de Cultuuragenda in de gaten voor de volgende activiteiten in Huis Jan de Jong!
Moestuin
Er is door de tuinvrijwilligers ook een hoop liefde in de moestuin gestopt. En dat is te zien! De tuin staat vol groentes, kruiden en bloemen, en vlinders en bijen zoeven van hot naar her.
Nieuwbouw
Om woonruimte te creëren voor zijn inmiddels volwassen kinderen, diende Jan de Jong in 1982 een bouwaanvraag in voor uitbreiding van twee bestaande bijgebouwen op zijn terrein: het ateliergebouw en de carport. Het atelier werd inderdaad verbouwd en uitgebreid tot gezinshuis. Maar het tweede woonhuis heeft hij niet meer kunnen realiseren.
Hendrick de Keyser Monumenten, sinds 2016 eigenaar van het rijksmonument, had altijd de wens gehad het slechts gedeeltelijk gerealiseerde plan van Jan de Jong uit 1982 te voltooien. En die voltooiing komt meer en meer in zicht!
Bij de bouw wordt uitgegaan van de oorspronkelijk plannen van Jan de Jong, waarbij de vergunningsstukken uit 1982 een goed beeld geven voor uitvoering van de werkzaamheden. Daarbij past Hendrick de Keyser zo mogelijk duurzaamheidsmaatregelen toe. Waaronder verwarming door een duurzame verwarmingsbron, isovlas-isolatie en (aan het zicht onttrokken) zonnepanelen.
Bijzonder is dat de in 1982 voor het huis geproduceerde kozijnen al opgeslagen lagen op het terrein. Deze worden in de werkplaats gerestaureerd. Ook de geelgrijze MBI-betonsteen is nog steeds leverbaar in de juiste kleur, structuur en maatvoering.