Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
2 juni 2023

Dag van de Architectuur in Nagele

Voor iedereen geïnteresseerd in het Nieuwe Bouwen is het dorp Nagele in de Noordoostpolder een must! Een uniek dorp, vanaf een blanco blad papier ontworpen door de meest toonaangevende architecten. De architectengroepen “De 8” en “Opbouw” hebben in de jaren 50 een bijzonder plattedakendorp ontworpen. De woonhoven (een vroege vorm van een woonerf) zijn twee aan twee door bekende architecten ontworpen. Eén van de duo’s was vader en zoon Rietveld.

Een uniek dorp

Ook planologisch is het dorp bijzonder. De bekende tuinarchitecte Mien Ruys tekende voor het riante groen in het dorp. Met een bossingel ter bescherming tegen de wind, grote grasvelden als gemeenschappelijke speelruimte en zelfs een prachtige begraafplaats.

Veel elementen die wij nu “gewoon” zijn gaan vinden, werden voor het eerst in Nagele uitgeprobeerd. De ringweg langs alle woonhoven, met centraal kerken en scholen. Een winkelcentrum, alle winkels bij elkaar. De doorgaande weg niet midden door het dorp, maar ernaast.

De kerken, de verzuiling gebood een kerk voor elke geloofsrichting, zijn kunststukje op zich. De r.-k. St. Isidoruskerk, nu Museum Nagele, ontworpen door Theo Taen en Thomas Nix. “De betonnen kathedraal’, de gereformeerde kerk van Jo van den Broek en Jaap Bakema.

En dan natuurlijk de eerste vorm van de “doorzonwoning”. De woningwetverordening van 1901 hield dat nog tegen, maar architecten Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman losten dat in de Karwijhof op door een “glazen” tussenwand.

Het heeft 10 jaar geduurd voordat deze grote namen in de architectuur het eens waren. Na vele, heftige discussies en vele versies tekende de grote Aldo van Eyck uiteindelijk het finale ontwerp. Zelf ontwierp hij de drie lagere scholen van het dorp en de bijbehorende speeltoestellen.

Nagele, Huis Polman (foto Arjan Bronkhorst)

Wil je met eigen ogen kennismaken met dit bijzondere dorp en zijn bijzondere ontwerpers? Kom dan op de Dag van de Architectuur (zaterdag 17 juni) naar Museum Nagele en Huis Polman. De plekken om dit bijzondere dorp te ontdekken en beleven.

Koop een Combiticket en wandel mee

Met een Combiticket heb je voor slechts € 11,00 toegang tot Museum Nagele én Huis Polman. Speciaal voor de Dag van Architectuur organiseren we voor onze bezoekers ook nog eens twee wandelingen! Je wandelt met een gids van het museum naar Huis Polman en leert onderweg van een gids over de bijzondere architectuur. Aansluitend op de wandeling bezoek je Huis Polman waar je de jaren 50 binnenstapt.

De eerste wandeling start om 14.00 uur, de tweede om 15.00 uur. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten. Museum Nagele en Huis Polman zijn beide geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Wandel je mee zaterdag 17 juni? Lees verder in onze Cultuuragenda en meld je daar direct aan.