Hoe voorkom ik hoge stookkosten?
Veel panden van Hendrick de Keyser Monumenten zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Het isoleren van monumenten is in veel gevallen moeilijk, soms onmogelijk en vaak onwenselijk, omdat de toepassing van isolatie ernstig afbreuk kan doen aan het karakter en de bouwkundige en bouwfysische staat van het monument. Bij restauratieprojecten bekijkt Hendrick de Keyser nauwkeurig welke maatregelen mogelijk zijn: zo is gevelisolatie vrijwel nooit mogelijk, maar worden er wél regelmatig kapconstructies, zoldervoeren en/of kelderplafonds geïsoleerd. Ook gedeeltelijke kierdichting bij ramen werkt goed.
Hendrick de Keyser is zich bewust van de consequenties die de vaak matige fysieke isolatie heeft voor haar huurders wanneer het gaat om comfort en stookkosten. Maar toch zijn er ook eenvoudige maatregelen die u als huurder kunt treffen om hoge stookkosten tegen te gaan. Deze maatregelen hebben betrekking op het binnenhouden van warmte, het voorkomen van tocht en de omgang met installaties. Ook de manier waarop u uw pand gebruikt kan bijdragen aan het verlagen van de stookkosten. Mocht u hier vragen over hebben dat kunt u contact met ons opnemen via duurzaamheid@hendrickdekeyser.nl
Wat kunt u doen:
- Verwarm alleen ruimtes waar en wanneer nodig.
- Houd binnendeuren gesloten.
- Sluit luiken waar mogelijk.
- Plaats isolerende gordijnen/raambekleding (warmte reflecterende of dikke gordijnen). Let op: niet voor radiatoren langs, maar tussen gevel en warmtebron.
- Plaats tochtrollen bij de ramen, op de vensterbanken.
- Plaats geen meubels voor een radiator, radiatoren moeten hun warmte goed kwijt kunnen.
- Plaats een brievenbusborstel of brievenbusklep. Let op: bij een monumentale voordeur vraagt u de pandopzichter van HdK om advies.
- Gebruik zelfklevende tochtstrippen of compriband om kieren in ramen en deuren te dichten; schuimrubberen tochtband of rugvulling gebruiken tegen tocht. Deze onderdelen kunnen worden verwijderd tijdens buitenonderhoud, waarbij het vernieuwen voor de huurder is. Let op: blijf wel zorgen voor voldoende ventilatie. Bij de volgende gevel onderhoudsbeurt zal Hendrick de Keyser bouwkundige kierdichting in ramen van de verblijfsruimtes aanbrengen.
- Isoleer CV- en warmwaterleidingen met schuimrubber buisisolatie.
- Zet de thermostaat van de Centrale verwarming (CV) een graadje lager.
- Zet ’s avonds een uur voor het slapen gaan de verwarming lager.
- Zet de thermostaat op 15 graden als u niet thuis bent.
- Ontlucht de CV regelmatig.
- Benut thermostaatkranen op de radiatoren optimaal.
- De meeste CV-ketels staan op fabrieksinstelling van 80 graden Celsius, maar werken efficiënter op 60 of 70 graden Celsius. U kunt zelf uw CV-ketel op 60 graden zetten.
- Kijk of een radiatorventilator (speedcomfort) mogelijk is. Let op: hiervoor is een extra stopcontact nodig.
- Plaats radiatorfolie bij CV-radiatoren; bij voorkeur HR-radiatorfolie met magneettape aan de achterkant van een radiator (dat heeft méér effect dan een folie tegen de muur).
- Plaats een waterbesparende douchekop.
- Plaats waterbespaarders op kranen.
- Gebruik bewegingsmelders.
- Gebruik centrale aan- en uitschakelaars.
- Gebruik een energieverbruiksmanager.
- Vervang energie-slurpers (o.a. oude apparaten, m.n. oude koelkasten, vriezers, koelvriescombinaties).
- Gebruik LED verlichting.
- Computers: een tablet is zuiniger dan een laptop, een laptop is zuiniger dan een desktop. Kies het zuinigste apparaat dat voor handen is.
- Zet apparaten uit (niet op stand-by).