Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Experimenteel bouwsysteem ‘De Shelter’ zoekt locatie

Wie kan ons helpen een (tijdelijke) locatie te vinden voor het experimentele bouwsysteem ‘De Shelter’?

Shelter
De ‘Shelter’, bouwjaar 1983, ontwerper Kor Aldershoff

De zoektocht naar nieuwe oplossingen in de woningbouw met vooruitstrevende constructies, bouwmaterialen en vormen kreeg eind jaren zeventig van de 20ste eeuw een bijzondere uitwerking in een ontwerp van binnenhuisarchitect Kor Aldershoff. Hij ontwierp een prototype voor een woonhuis in polyester op een metalen frame dat bewaard is gebleven in het havengebied van Amsterdam en sinds 2018 is opgenomen in de collectie van Hendrick de Keyser Monumenten.

Kor Aldershoff (geb. 1932) ontwierp interieurs, verlichting, tapijten, meubelen en gebruiksvoorwerpen, onder andere voor Metz & Co. Werken van zijn hand zijn het interieur van het Delta Hotel in Vlaardingen (1965), directievertrekken en kantines voor Shell in Pernis (1965), de VIP room in het Nederlands Paviljoen op de wereldtentoonstelling in Montreal (1967), een showroom voor Knoll International (1967), interieurs en fontein voor het Adriaan Volkerhuis in Rotterdam van architect Hugh Maaskant (1973), diverse winkels voor de Society Shop en Robe di Kappa (jaren tachtig) en de inrichting van het Shell laboratorium in Amsterdam-Noord (1992).

Uit zijn werk blijkt een grote interesse in nieuwe materialen als perspex en polyester en een fascinatie voor bewegend water. Het idee was om tot vernieuwende woningbouw te komen, door gebruik te maken van een snelle bouwtechniek, goedkope kunststof materialen, lichte constructies en een beperkt aantal bouwelementen. De woningen moesten schaalbaar en verplaatsbaar zijn, vrij indeelbaar en op te stellen in groepen. Ze moesten koppelbaar zijn en geschikt om te bouwen op land en in water.

De Shelter werd het een experimenteel proefmodel op ware grootte. Het prototype was op verschillende plaatsen voor publiek te zien en stond onder andere opgesteld in 1980 op de uitvindersbeurs in Rotterdam. Een permanente opstelling werd gevonden in Amsterdam Zeeburg, in het water van het Buiten IJ bij een jachthaven aan de Diemerzeedijk. Later verhuisde de Shelter naar een nabijgelegen terrein. Het heeft daar de tand des tijds doorstaan en is nu door de rederij geschonken aan Hendrick de Keyser Monumenten.

De aangetaste polyesterdelen zijn reeds gerestaureerd met behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal en liggen onder de juiste omstandigheden opgeslagen, tot een geschikte locatie is gevonden voor terugplaatsing.

De Shelter zal een logiesfunctie krijgen, een Hendrick de Keyser Monumenten vakantiehuis. 
Vanwege de historische vaste locaties is er een voorkeur voor een toekomstig locatie in de buurt van water en/of in de natuur, in de buurt van zijn historische standplaats in de Randstad.
Het gebouw moet vrij staan zodat de ronde vormen tot hun recht komen. 

Wie helpt ons het ‘tiny house’ een nieuwe toekomst te geven? 

Tips of advies is welkom via mail naar info@hendrickdekeyser.nl