Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Huis Zonnehoek, Warmond (foto Arjan Bronkhorst)
Huis Zonnehoek, Warmond (foto Arjan Bronkhorst)

Zonnehoek

Hofpolder 12, 2361 AZ Warmond, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2016
Bouwjaar
1929

Aan het begin van de twintigste eeuw werd watersportrecreatie populair onder een bovenlaag van de Nederlandse bevolking. De Kagerplassen behoort samen met de Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen tot de oudste watersportgebieden van Nederland. In de polders langs het water werden weekend- en vakantiehuizen gebouwd ter accommodatie van de recreanten.

Een van de eerste nieuwe huizen op het land was ‘landhuis’ Zonnehoek. Het is alleen bereikbaar per boot en heeft een eigen botenhuis. Het werd in 1929 gebouwd in opdracht van het vermogende Haagse echtpaar Jan Hendrik van Dalen en Geertruida van Dalen-Tuyt. De naam van de architect en de ontstaansgeschiedenis van het ontwerp voor het huis en bijbehorend botenhuis zijn niet bekend.

Het markante silhouet, wit gestuukt en gedekt met ‘verbeterde Hollandse pannen’ op het hoge dak, is vanaf het water van ver zichtbaar. Ten noorden van het huis staat een houten botenhuis dat tegelijkertijd is ontworpen en gebouwd. Het botenhuis werd in een hoek van het perceel geplaatst aan een haventje en via een vaartje verbonden met de Leede.
Het huis heeft een vrijwel rechthoekig grondplan, een hoog zadeldak en een entreebordes aan de waterkant waar zich de hoofdingang bevindt. 

Indeling en interieurafwerking van het huis zijn nauwelijks gewijzigd sinds de bouwtijd. Opvallend is de kleurstelling met contrasterende kleuren die in alle vertrekken verschillend is. De ‘huiskamer’, met uitzicht door openslaande tuindeuren op het water, deed dienst als woon- en eetvertrek. De kamer heeft hoge houten lambriseringen, een ingebouwde buffetkast, een vaste bank, paneeldeuren en een balkenplafond. Het houtwerk is hier geschilderd in rode en oudroze tinten met zwarte biezen.
Een dubbele deur geeft vanuit de huiskamer toegang tot de ‘hall’. Deze compacte verkeersruimte ligt over de breedte van het huis. Aan de hal liggen verder nog het trappenhuis, een toilet, een dienstbodenkamer en aan de voorzijde van het huis een kleine zijkamer.
Het huis was niet aangesloten op vaste riolering, het had een beer- en regenwaterput. Er was geen centrale verwarming, alleen de huiskamer had een grote schouw voor houtvuur.

Huis Zonnehoek is gerestaureerd, ingericht en als vakantiehuis te boeken via Monument en Bed.

Voor meer informatie zie Jaarverslag 2016 Vereniging Hendrick de Keyser, pp. 82 - 84.