Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Wanneperveen Veneweg 83 1

Vml. schultehuis

Veneweg 83, 7946 LG Wanneperveen, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1990
Bouwjaar
1650

Het Schultehuis werd in tegenstelling tot de meeste gebouwen in het dorp Wanneperveen, niet gebouwd als agrarisch bedrijf. De naam doet vermoeden dat het het huis van de schout was. Alhoewel de namen van de schouten bekend zijn, is het verband met het huis niet te leggen. In de 19de eeuw was het huis een bakkerswinkel.

Vanwege de waardevolle 17de-eeuwse interieurs werd in 1914 een vereniging opgericht ten behoud van het Schultehuis. In 1921 werd het huis vanwege financiƫle moeilijkheden echter verkocht aan het Rijk en gerestaureerd. In 1990 kwam het Schultehuis in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser.

Het huis bestaat uit een hoge begane grond en een kap. De begane grond is verdeeld in vier vertrekken, rondom een omkokerde spiltrap. Aan de voorzijde ligt rechts het voorhuis en links een onderkelderde opkamer.

Wanneperveen Veneweg 83 1

De kelder staat in verbinding met de binnenhaard rechtsachter. De binnenhaard en de opkamer hebben beide een stookplaats en oude besteden. De stookplaatsen zijn voorzien van betegelde achterwanden en schouwkappen. De betimmeringen van de bedsteden, de spiltrap en de houten pui tussen voorhuis en binnenhaard zijn origineel. 

De penanten van de schouw in de opkamer zijn rond 1920 ingebracht (het jaartal 1612 op de schouw, dat op de windvaan op het dak is overgenomen, is niet het correcte bouwjaar van het huis). Zeer bijzonder en uiterst zeldzaam zijn de 17de-eeuwse schilderingen tegen de balklagen van de opkamer.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht en Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 250-253.

Wanneperveen Veneweg 83 2