Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. kuiperij

Ankerstraat 16, 3144 EA Maassluis, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2002
Bouwjaar
1884

De kuiperij ligt op het zogenaamde Schans- of Kerkeiland. Dit buitendijkse gebied vindt zijn oorsprong in de schans die hier in de beginperiode van de 80-jarige oorlog werd opgericht. Al in 1624 werd de schans weer opgeruimd. Aan de randen van het Schanseiland vestigden zich scheepswerven, teerkokerijen, kuiperijen en andere bedrijven. 

De geschiedenis van de kuiperij gaat, blijkens de historische houten ‘gevelsteen', terug tot 1664. Het zeilschip op de gevelsteen is ‘De Jonge Piet'. Het opschrift luidt: ‘De mensch die zeilt zijn koerse wel, die God heeft tot zijn metgezel'. Bij de restauratie van 2003-2004 is de gevelsteen weer in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. 


Maassluis Ankerstraatje 16 4

In de 18de eeuw was het gebouw eigendom van Gijsbert Dirkzwager, die het bedrijf in 1792 overdeed aan zijn zoon. Na een brand in 1884 werd het huidige pand gebouwd, op de plaats van twee voorgangers. Aan de straatzijde kwam een fraai gemetselde gevel met hijsdeurtjes en vensters. 

Het bombardement in 1945 maakte een einde aan de scheepsgerelateerde bedrijvigheid op het Schanseiland. De kuiperij werd in gebruik genomen als stalling voor de trekpaarden van de vuilniswagens. Voor de gemotoriseerde vuilniswagen werden hoge dubbele deuren aangebracht en moest een deel van de balklaag boven de begane grond omhoog worden gebracht. 


Maassluis Ankerstraat 16 4

De begane grond van het gebouw was de werkplaats van de kuiper. Bij de ramen aan de voorzijde werden de eikenhouten duigen gekloofd en tegen stalen beslagringen gezet. Daarna ging het vat ‘in het vuur' om het hout soepel te maken en de ringen strak om het vat te trekken. Voor dit laatste procedé stond centraal in de ruimte een grote, gemetselde schouw. De verdiepingen van het pand dienden voor de opslag van voltooide haringvaatjes. 


Maassluis Ankerstraat 16 3

In 2003-2004 is door de Vereniging een cascorestauratie uitgevoerd waarbij de grote deuren en de inwendige verminkingen van de laatste verbouwing werden verwijderd. Hierbij is de aangetaste historische kap hersteld en de oude ruimte-indeling teruggebracht. Bij graafwerkzaamheden werd de plaats van de schouw teruggevonden. Deze kon worden gereconstrueerd. In het pand is nu de Historische Vereniging Maassluis gevestigd. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 84 (2002), pp. 10-11.

Maassluis Ankerstraat 16