Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vliet 9

2311 RC Leiden, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1983
Bouwjaar
1603

De geschiedenis van dit huis, dat in 1603 werd verbouwd in opdracht van de smid Jan Jansz Hogenboom, gaat terug tot het einde van de 14de eeuw. De Vliet werd toen binnen de omwalling van de stad gebracht. De bebouwing was er minder voornaam dan aan het Rapenburg omdat hier vooral industrie was gevestigd.

De bewonersgeschiedenis van het huis is bekend vanaf het begin van de 16de eeuw. Het pand was toen in gebruik bij schoenmaker Huygens die een groot deel van het terrein als ‘schoenfabriek' had ingericht met onder andere een leerlooierij en schuren. Dat het om een invloedrijk man ging blijkt wel uit zijn functies in het stadsbestuur, hij was ‘hoofdman' bij het schoenmakersgilde en ‘toeziender' van het armenhuis. Van deze familie werd het huis door de genoemde smid gekocht en verbouwd voor de verhuur.

Het huis bestaat uit twee delen met ieder een eigen kap. De gevel was oorspronkelijk een trapgevel en boven de vensters waren geblokte segmentboogjes aangebracht. De poort die leidde naar het achterterrein werd overbouwd en vormt een geheel met de rest van de gevel. De overbouwing van de poort aan de andere zijde lijkt het resultaat van een latere verbouwing. Het kamertje op de verdieping erboven, sluit met een dwarskap aan op de hoofdkap van het huis. Op het achterterrein werden kamerwoningen verhuurd en ook in het hoofdhuis werden verschillende families ondergebracht.

Het voorhuis was verdeeld in een voor- en een binnenkamer. Aan de achterzijde van deze binnenkamer was de stookplaatsgevestigd en gekoppeld aan die van de achterkamer. Daarnaast was de oude spiltrap geplaatst binnen een gemetselde koker die hoger was opgetrokken dan de bouwmuur van het huis en zo royaal toegang bood tot de zolder.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 399-404.

Leiden Vliet 9