Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Hofje van Gratie

van der Mastenstraat 26, 2611 NZ Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1979
Bouwjaar
1660

Het Hofje van Gratie, een hofje voor oudere mannen en vrouwen werd gesticht in 1571. In 1575 werden zes woningen gebouwd aan de Geer in Delft, in opdracht van burgemeester Pieter Sasbout. In 1654 werd Delft getroffen door de 'Delftse Donderslag', een grote ontploffing in het kruitmagazijn. De schade aan gebouwen en huizen in de stad was enorm.

In 1660 werd een nieuw hofje gebouwd aan de Van der Mastenstraat, waar tengevolge van de kruitramp veel ruimte voorhanden was. Aannemer was de timmerman Wijnant Thijsse van Boshuijsen, die waarschijnlijk ook het ontwerp leverde. In 1707 werd grenzend aan het hofje, het grotere Hofje van Pauw gebouwd.

Delft Van der Mastenstraat 24 40 3

Het Hofje van Gratie bestaat uit zeven huisjes onder een doorlopend zadeldak. De huisjes zijn gericht naar de straat, waar ieder huisje zijn voordeur heeft. Mogelijk werd voor deze opzet gekozen omdat aanvankelijk aan de achterzijde geen ruimte was voor een 'hof'.
De huisjes waren bestemd voor dubbele bewoning of door echtparen. De woonkamers beschikten over een stookplaats, een kast en een bedstede. Langs de achtergevels liep een galerij waarin keukens, privaten en een spoelplaats waren ondergebracht.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 359-362.

Delft Van der Mastenstraat 24 40 2