Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Tsjerkebuorren 12

9035 BB Dronrijp, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2005
Bouwjaar
1730

Dronrijp is een kerkdorp op het platteland van Friesland, halverwege tussen Franeker en Leeuwarden. Het huis Tsjerkebuorren ('Kerkbuurt') 12 werd gebouwd rond 1730 door Taecle Buwes Hannema. De Hannema's waren als notarissen naar Dronrijp gekomen. Taecle Buwes was echter geen notaris, maar kapitein in dienst van de Admiraliteit van Friesland. Hij was 57 jaar oud, zodat het huis bedoeld zal zijn geweest voor een zeevaarder in ruste. 

 

Dronrijp Tsjerkebuorren 12 1

Omstreeks 1817 werd het huis ingrijpend verbouwd in opdracht van de familie Huber. In het pand was mogelijk enige tijd het gerecht gevestigd. Zeker is dit echter niet. In 1838 kwam er een bakkerij. Deze had haar winkel in de rechter voorkamer en de werkplaats aanvankelijk in het rechter buurpand. Omstreeks 1860 werd de oostelijke achterkamer in gebruik genomen als bakkerij. Meer dan een eeuw lang werd het huis gebruikt door bakkers. 

In 1920 werd het huis gekocht door de bakker Teake Dijkstra, die hier tot 1956 zijn bedrijf uitoefende. Zijn zoon de timmerman Fetze Dijkstra restaureerde het huis zorgvuldig naar de toestand van omstreeks 1800. Na de dood van Fetze Dijkstra werd het huis door zijn weduwe, conform zijn laatste wens, aan Vereniging Hendrick de Keyser overgedragen.

Tsjerkebuorren 12 is een typisch voorbeeld van een voornaam éénlaags plattelandshuis, zoals dat de hele 18de en 19de eeuw gebouwd werd in Friesland en Noord-Holland. Het heeft een middengang met voor- en achterkamers aan weerszijden. Door de toepassing van een omgaand schilddak met hoekschoorstenen heeft het huis opvallend monumentale allure.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 87 (2005), pp. 7-8.

Dronrijp Tsjerkebuorren 12 2