Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Mollaan 2

 ‘t Pannekoekenhuisje’

Mollaan 2, 2061 BD Bloemendaal, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2022
Bouwjaar
1750
 ‘t Pannekoekenhuisje’, een lokaal bekende horecagelegenheid, nu wijnbar, aan de Mollaan in Bloemendaal, vlakbij het Kopje, het Bloemendaalse Bos en Thijsse’s Hof, heeft een lange geschiedenis.

Het pandje werd midden 18de eeuw gebouwd als tuinmanswoning met koepel daarnaast op het terrein van de 17de-eeuwse buitenplaats Saxenburg, in opdracht van de toenmalige eigenaar Hendrik Hermanszoon. Het huisje kreeg een prominente plek in de formele tuinaanleg, te midden van grote zichtassen en vlakbij een vinkenbaan.

In 1798 werd Saxenburg met de bijbehorende tuin gekocht door de Haarlemse koopman Willem Philip Kops. Kops liet de buitenplaats afbreken en voegde het grondgebied bij zijn eigen buitenplaats Wildhoef. De tuinen van Saxenburg en Wildhoef vormden samen de basis voor het latere Bloemendaalse Bos. De tuinmanswoning bleef bestaan. In 1877 begon de echtgenote van de toenmalige hovenier Kalkman een pannenkoekenhuis in het pandje. Bloemendaal, goed bereikbaar geworden door de aanleg van de spoorlijnen, raakte in deze periode in trek bij welgestelde Amsterdammers die er grote huizen in het groen lieten bouwen. Het Bloemendaalse Bos werd een geliefd wandelgebied en het pannekoekenhuisje van ‘mejuffrouw Kalkman’ een wijd en zijd bekende en geliefde horecagelegenheid. Tussen de bomen stonden stoelen en tafeltjes, later werd ook een kinderspeelplaats bij het pand aangelegd. Tot voor kort heeft het pand altijd als pannenkoekenrestaurant gediend, tegenwoordig is het in gebruik als openbare wijnbar.

‘t Pannekoekenhuisje bestaat in kern uit een eenvoudig, rechthoekig bakstenen pand onder een zadeldak met een lagere aanbouw aan de achterzijde onder een lessenaarsdak (vergelijk bijv. de ‘Kapelwoning’ van Beeckestijn). Aan de linker voorzijde stond oorspronkelijk een losstaande tuinkoepel. Om de tuinmanswoning geschikt te maken voor de horecabestemming werd in 1877 de voor het huis staande koepel afgebroken en verrees een vijfhoekige portico op zuiltjes, waaronder op een iets verhoogd terras enkele zitbanken werden geplaatst. De portico wordt bekroond door een hoge attieklijst en een klein klokje.  Bij een verbouwing in 1950 is het terras uitgediept en is het pand aan de voorzijde voorzien van een raampartij in historiserende stijl, van waaruit eten werd geserveerd.