Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam - Rapenburg 13 (foto Arjan Bronkhorst)
Amsterdam - Rapenburg 13 (foto Arjan Bronkhorst)

Rapenburg 13

1011 TT Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1614
Amsterdam, Rapenburg 13
Amsterdam, Rapenburg 13

Dit huis ligt op de zogenaamde Peperwerf, een deel van het eiland Rapenburg in de Oostelijke binnenstad, dat tegelijkertijd met de eilanden Uilenburg en Marken eind 16de eeuw werd aangeplempt. Het huis werd gebouwd door schipper Frans Gerritz. De trapgevel, met een decoratie van een gebeeldhouwd zeilschip in het fries, dateert uit 1614. In 1908 kwam het huis in bezit van de Diaconie van de Hersteld Evangelisch Lutherse gemeente. Reeds in 1918 werd het huis eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. 

Het huis is lang in gebruik geweest als huurhuis en heeft weinig grote verbouwingen gekend. Hierdoor is de 17de-eeuwse gevel en met name de indeling van het huis zeer goed bewaard gebleven. De trapgevel is opgetrokken in Renaissance stijl met baksteen en natuurstenen spekbanden. Inwendig is een volledig houtskelet bewaard met muurstijlen, dekbalken, gebombeerde korbelen en sleutelstukken. 

Het voorhuis en de zijkamer zijn van elkaar gescheiden door een blok met bedstedes en kasten met eikenhouten schotwerk voorzien van panelen, pilasters en kroonlijsten. In de achterkamer bevinden zich resten van een 17de-eeuwse schouw. Ook is er nog een bedsteeblok en een spiltrap bewaard gebleven. 

In 2017 is het pand gerestaureerd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 211-214 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 28-29.