Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Ossenmarkt 5

9712 NZ Groningen, Groningen

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1930
Bouwjaar
1624
Bouwstijl

De Ossenmarkt kwam tot stand als onderdeel van een grote 17de-eeuwse stadsuitleg en was van het begin af aan bestemd voor aanzienlijke huizen. De meeste daarvan kregen de vorm van een ruim opgezet dwarshuis, dat wil zeggen dat de huizen met de lange zijde aan de straat liggen. 

Ossenmarkt 5 kreeg als bekroning van de brede voorgevel een grote middentop in de stijl van de Groningse Renaissance.

De onderste klauwstukken zijn versierd met de portretmedaillons van het bouwechtpaar. Bouwheer was de Groningse edelman Geert Schaffer. Hij liet een gevelopschrift aanbrengen met de tekst: ‘Hij heeft wel gebout, die op Godt vertrout'.

Groningen Ossenmarkt 2 Roos Aldershoff 1

In de 18de-eeuw kwam het pand in handen van de familie Trip die het in 1723 liet moderniseren. Daarbij kwam de huidige ingangspartij in Lodewijk XIV-stijl tot stand en werd het oude huis aan de achterzijde uitgebreid met achterhuizen. 

Het interieur kreeg een hal met stucwerk en een vloer van wit marmer. De beide voorkamers op de begane grond werden vermoedelijk in dezelfde stijl herzien. 

Groningen, Ossenmarkt 15

De linkervoorkamer en de daarachter gelegen eetkamer werden, geheel volgens de mode, gekoppeld door dubbele deuren. Tegenwoordig hebben de kamers een stucplafond, schoorsteenmantel en kleurstelling uit de 19de eeuw. Uit dezelfde tijd dateert de opvallende, crèmekleurige tegeloven die een prominente plaats in neemt naast de eveneens 19de-eeuwse trap.

Tijdens de restauratie in 2009-2010 werd op de eerste verdieping van het huis een bijzondere 17de-eeuwse tegelvloer gevonden. Ook kwamen delen van de oude balkconstructies in zicht. En in een andere kamer werd zeldzaam 19de-eeuws papierbehang gevonden.

Groningen Ossenmarkt 5 Jitske hagens 3

Het huis werd in de 19de eeuw naar de tuin uitgebouwd met een tuinkamer en een serre. In de serre, die een constructie heeft van gietijzer en hout, is achter behang de 'eerste steen' van de tuinkamer gevonden. Op de steen staan de namen Mr. B. van Roijen en M.J.J. van Roijen-van der Hagen de Geep en het jaartal 1867. Mr. Berend van Roijen was burgemeester van Groningen. Hij bewoonde het huis vanaf 1858 en huwde met Maria Josina Johanna van der Hagen de Geep. Door de vondst van de steen kan de 19de-eeuwse verbouwing gedateerd worden!

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 193-201. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 92 (2010), pp. 28-29.

Groningen Ossenmarkt 5 Jitske hagens 5