Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Noorderhaven ZZ 106

Noorderhaven Zuidzijde 106, 8861 AR Harlingen, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1930
Bouwjaar
1657

Noorderhaven 106 en de naastgelegen Roeperssteeg 2 dateren uit 1657. Ze werden gebouwd door de koopman Sicce Lubbers. Lubbers was hoogst waarschijnlijk een wijnhandelaar. Hij woonde in het achterliggende huis Voorstraat 61 dat ook in het bezit is van Vereniging Hendrick de Keyser.

In 1681 doet de dochter van Sicce Lubbers het pakhuis en het woonhuis van de hand waarbij het complex wordt opgedeeld. Bij de aankoop door de Vereniging in 1930 zijn de twee panden weer met elkaar verbonden.

Het pakhuis, waarvan alleen de begane grond geschikt was voor de berging van wijntonnen, bezat vier grote bovenzolders waar graan werd opgeslagen. In de 18de eeuw wisselde de bestemming van de pakzolders verschillende keren. 

412

Het pakhuis aan de Noorderhaven heeft gevelstenen met het bouwjaar 1657 en een afgekapt wapenschild met de initialen 'S.L.' (Sicce Lubbers). Tussen de vensters van de eerste verdieping zijn vier prachtige gevelstenen met Venus, Ceres, Bacchus en Aeolus (Fortuna?) te zien. Het zijn verwijzingen naar de vier seizoenen. 

Links is Ceres (zomer) afgebeeld met een korenschoof in haar linkerarm en een sikkel. Rechts Bachus (herfst) zittend op een wijnvat met een krans om zijn middel en een wijnschaal of -glas in de hand.

Harlingen Noorderhaven 106

Vanaf mei 2017 werkt de Vereniging aan de restauratie en herbestemming van het complex. De restauratie is in twee fases opgedeeld en fase één, de restauratie van het 17de-eeuwse pakhuis is in maart 2018 gereed gekomen. Fase twee volgt en betreft de restauratie van de vroegere mouterij.

 

413

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 132-135. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 73 (1991), pp. 22-38 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 24-25.

415