Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Noordenbergstraat 6

7411 NL Deventer, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1965
Bouwjaar
1634

De Noordenbergstraat ligt in het middeleeuws centrum van Deventer. In de 17de eeuw werd de nabijgelegen Hofstraat aangelegd en ook in de oudere straten vond veel bouwactiviteit plaats. De stad begon zich langzaam te herstellen van de schade geleden onder de Spaanse bezetting.

Het huis werd gebouwd in 1634. Van de vroegste bewoning is weinig bekend. In de 18de eeuw was het in gebruik als woonhuis. In het kadaster van 1832 werd het pand niet meer apart vermeld, maar als pakhuis van een groter huis op de hoek van de Nieuwe Markt. Later in de 19de en 20ste eeuw werd het een woonhuis met op de begane grond winkelruimte in het voorhuis.
In 1965 kwam het huis in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Het plan van de gemeente was er een speelgoedmuseum in te vestigen. Uiteindelijk is dit museum in het pand aan de Brink 47 in gerealiseerd.

Het 17de eeuwse huis is gebouwd zonder eigen bouwmuren. De balklagen rusten op de muren van de buurhuizen. Tijdens de sloop van het buurpand werden aan de zijde van het buurpand vier diepe spaarnissen gevonden. Daaruit kon worden afgeleid dat beide panden een hoge begane grond bezaten.

De gevel is nog deels 17de eeuws. Het betreft een trapgevel met gemetselde bogen en waterlijsten van natuursteen. De gevel is in twee etappes gerestaureerd. In 1959 werden reeds met behulp van de Vereniging Oud Deventer de kruiskozijnen in de top gereconstrueerd. De kruisvensters op de verdieping zijn door Vereniging Hendrick de Keyser terug gebracht. De houten onderpui dateert uit de 19de eeuw.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 303-305.