Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Nieuwezijds Voorburgwal 264
Amsterdam, Nieuwezijds Voorburgwal 264

Nieuwezijds Voorburgwal 264

1012 RS Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1929
Bouwjaar
1688
Amsterdam, Nieuwezijds Voorburgwal 264

Dit grote laat 17de-eeuwse huis is fraai gelegen aan de Postzegelmarkt, een pleintje met bomen, op de hoek van de Nieuwezijds Voorburgburgwal en de Wijdesteeg. Dit gedeelte van de Voorburgwal heette in de 16de eeuw de ‘Deventer Houtmarkt' en was de plaats waar hout werd aangevoerd en verhandeld. In de 17de en 18de eeuw deed de wal dienst als bloemenmarkt. Het huis heeft een halsgevel met klassieke lisenen, een licht naar voren springende middentravee en gebeeldhouwde decoraties. 

Het huis is in 1688 ontstaan door de verbouwing en samenvoeging van eenvoudige woningen op deze plaats en groeide in de 18de eeuw uit tot een deftig woonhuis. De ingangspartij dateert uit omstreeks 1740. In de 18de eeuw weren de voorkamer en zaal op de hoofdverdieping door een brede deur met elkaar verbonden tot een representatief geheel. Ook werden deze vertrekken gemoderniseerd in de Lodewijk XIV-stijl. In de hal staat nog een restant van een oude spiltrap. Het achtergedeelte bevatte vermoedelijk altijd de keuken. De zolder diende als berging. 

Toen 'Hendrick de Keyser' het pand verwierf (samen met het destijds daarmee verbonden pand Wijdesteeg 1), bevond het zich in deplorabele toestand. Het bevatte toen een messenfabriek en een rijwielstalling. Later was er het antiquariaat van B.M. Israel gevestigd. Een zorgvuldige restauratie in 2004 heeft het interieur in volle glorie hersteld. In het interieur zijn veel oorspronkelijke details bewaard. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 203-207.