Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Nieuwendammerdijk 285
Amsterdam, Nieuwendammerdijk 285

Nieuwendammerdijk 285

1025 LM Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1959
Bouwjaar
1750
Amsterdam, Nieuwendammerdijk 285
Amsterdam, Nieuwendammerdijk 285

De Nieuwendammerdijk is gelegen in het voormalige dorp Nieuwendam, dat in 1921 werd geannexeerd door Amsterdam. Op deze plek verrezen eerst alleen aan de zuidzijde van de dijk huizen. Vanaf 1800 werd ook de noordzijde van de dijk bebouwd. De Nieuwendammerdijk heeft een landelijk karakter, ondanks dat deze is omringd door de nieuwbouwwijken van Amsterdam Noord.

Dit huis is van een type dat veelvuldig voorkomt aan de Nieuwendammerdijk en andere dorpen in landelijk Noord.

Het voorgedeelte is van hout op een gemetselde ondergrond en heeft een zadeldak met pannen. Omdat het tegen de dijk aan is gebouwd, bevindt zich onder aan de dijk een extra woonvertrek. Het dateren van een dergelijke woning is lastig, omdat deze huizen werden gebouwd van de late 16de eeuw tot halverwege de 19de eeuw. De gebogen topgevel verwijst echter naar een totstandkoming halverwege de 18de eeuw. 

Het huis deed vanaf de 19de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw dienst als notarissenwoning. Rond 1877 werd het verbouwd door de toenmalige eigenaar Theodorus van Veersen. Hij bouwde een nieuw achterhuis met daarin een gemetselde brandkast en een kantoorvertrek. Ook werden de deur, de vensters en een gedeelte van de planken in de gevel vernieuwd. Een jaartalsteen verwijst naar deze verbouwing. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 320-322.