Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Naaierstraat 6

2801 NE Gouda, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1929
Bouwjaar
1530

Prachtig 16de-eeuws pandje in een sfeervol straatje in het centrum van Gouda. Oorspronkelijk was het onderdeel van een dubbelbreed pand waarvan in de huidige toestand Naaierstraat 7 de ene helft in beslag neemt. 
Gedurende de 15de eeuw werd het pand bewoond door opeenvolgende schoenmakers zoals ‘Haghe die Stilleganckmaker', de pantoffelmaker. In 1498 werd het pand in twee helften gesplitst en apart verkocht. De huidige gevel is tot stand gekomen na een stadsbrand in 1527 waarbij ‘veel huusen bij ongeval in de Nayerstraat (...) verbrant zijn'. De eigenaar op dat moment was ‘Jan de Steenhouwer'.

Het huis heeft de minimale maat die in die tijd was toegestaan: één roede (ruim 3,5 meter). De indeling bestaat uit een voorhuis, tussenruimte en achterhuis. Het voorhuis werd gebruikt als winkel, het achterhuis als woning. Het tussenvertrek bestond uit een kleine kelder met daarboven een bedstee en de trap naar de verdieping. In de 19de eeuw werd de bedstee vervangen door een kantoortje. Tussen de winkel en het tussenvertrek bevond zich een houten binnenpui die tijdens de restauratie in 1972 op zolder werd aangetroffen en herplaatst.

De gevel is uitgevoerd in drie soorten natuursteen wat voor die tijd eerder regel dan uitzondering was. Er is mergel gebruikt voor het fries, zandsteen voor de bogen en gobertanger voor het grootste deel van de hoekblokken en speklagen. Tijdens de restauratie in 1972 werden op alle delen verfsporen aangetroffen. Alleen het fries is opnieuw gepolychromeerd. Gouda Naaierstraat 6

Het bijzondere gevelfries met Gotische ornamenten en uitbeeldingen van het steenhouwersambacht moet zijn bedoeld als een reclamebord voor de ambachtsman. In het midden stond ooit een Mariabeeld. Na de steenhouwer werd het huis bewoond door onder andere een schilder en een chirurgijn. In de eeuwen daarna werd het huis nog vaak verkocht. 
In 1929 werd het huis gekocht door ‘Hendrick de Keyser’. Het werd achtereenvolgens gerestaureerd in 1934 en 1972-'73.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 333-337.

Gouda Naaierstraat 6 2