Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Lorentzkade 5

2312 GB Leiden, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2004
Bouwjaar
1938

Het huis dateert uit 1938 en werd ontworpen door A.J. Kropholler (1882-1973) als onderdeel van de stedenbouwkundige aanleg rond de R.K. St. Petruskerk. Kropholler was een van de belangrijkste architecten uit het Interbellum. Uitgaande van het door Berlage gepropageerde ‘ambachtelijke bouwen' ontwikkelde hij een eigen stijl, met metselwerk in grote formaten handvormsteen, natuursteenblokken op constructief belangrijke plaatsen en forse houtconstructies met zwaar ijzerbeslag. 

Ook in stedenbouwkundige zin is Kropholler te beschouwen als een leerling van Berlage: zijn kerkgebouwen zijn altijd opgenomen in een mee-ontworpen wijkje, waarin de pastorie, school en omringende woonbebouwing zó zijn gegroepeerd, dat de kerk zo gunstig mogelijk uitkomt en als een middeleeuwse dorpskerk oprijst uit de omringende bebouwing. Dit is ook hier het geval. Lorenzkade 5 ligt aan de achterzijde van het bouwblok (pastoriezijde) in een rij van 18 panden die waren bestemd voor de verhuur. 

Het huis verkeert nagenoeg geheel in de originele staat.
Het huis bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping heeft de opzet van een normaal rijtjeshuis van het gang-suite type. Materiaalgebruik, detaillering en kleine afwijkingen van de standaard-opzet verraden echter de hand van een bijzondere architect. In de gevel zijn de driezijdig uitgebouwde erker met koperen dakje en de houten luifel aan zware smeedijzeren haken bepalende elementen. 

Inwendig is vooral de achthoekige vorm van de traphal een bijzonderheid. Gang, hal en vestibule zijn voorzien van de oorspronkelijke (Berlagiaanse) betegeling. De keuken heeft zijn oude schouwkapje en provisiekast. In een deel van de ramen bevindt zich het oude glas in lood.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 86 (2004), pp. 9-10.

Leiden Lorenzkade 5