Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Hoorn, Korenmarkt 8
Hoorn, Korenmarkt 8

Korenmarkt 8

1621 BG Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1970
Bouwjaar
1540

De Korenmarkt werd in het midden van de 16de eeuw gegraven als verbindingsgracht tussen de Appelhaven en de Baadlandhaven. Het historische houtskelet van dit monumentale koopmanshuis dat hier werd opgetrokken is gedateerd op 1547. 

Achter de gevel bewaart het huis een fraai houtskelet, dat is opgebouwd uit muurstijlen, korbelen, sleutelstukken en dekbalken. De gebinten staan dicht op elkaar, zodat kinderbintjes tussen de hoofdbalken niet nodig waren. De zware constructie is uitgevoerd in eikenhout. De sleutelstukken hebben ornamenten uit de overgangstijd tussen gotiek en renaissance. 

De bakstenen gevel kreeg bij de bouw waarschijnlijk grote trappen in de top. Tussen de trappen waren kleine pilasters gemetseld. Deze trapgevel is in later tijd vervangen door een tuitgevel, maar enkele pilasters bleven bewaard. Deze zijn bij de restauratie in 1979 gedeeltelijk gereconstrueerd.

Over de vroegste bewonersgeschiedenis van het huis is niet veel bekend. In de 19de eeuw veranderden veel grote koopmanshuizen in Hoorn in kaaspakhuizen. Dat was ook hier het geval. Het huis droeg in deze tijd nog de oude naam 'Kloppenburg' en werd omschreven als een 'kapitaal, hecht, sterk en weldoortimmerd pakhuis, erve en grond van dien, genaamd Kloppenburg, bijzonder ingericht voor den kaashandel, voorzien van ruime zolders en uitmuntende kaasstellingen'. In de 20ste eeuw was er een handelsfirma in graan en zaden gevestigd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 267-271.

2. vooraanzicht 2