Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kerkstraat 16

8356 DP Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1615
Blokzijl Kerkstraat 16 1

Dit huis bevindt zich aan de achterzijde van de Hervormde Kerk van Blokzijl. Het huis werd gelijktijdig met de kerk gebouwd, in 1615. Rond 1662 werd de kerk uitgebreid. Het huis zal daarvoor aan de achterzijde ingekort zijn. De oostelijke dwarsarm van de kerk werd de nieuwe achtergevel van het huis. In die tijd was het huis eigendom van de stad. Vermoedelijk was op de begane grond een school en de verdieping zou dienst hebben gedaan als raadhuis. Hier zijn echter geen bronnen van terug te vinden. 

Het huis heeft een gevel die duidelijk ouder is dan die van de andere huizen van Vereniging Hendrick de Keyser in Blokzijl. De gevel is uitgevoerd in rode baksteen, doorsneden met gele banden en een profiel- en tandlijst. Boven de vensters van de begane grond zijn in het fries kruisende boogjes gemetseld.

Oorspronkelijk zal het huis een houten onderpui en een trapgevel hebben gehad. De gevel vermeldt naast het jaartal 1615 ook het jaar 1810. Toen werd de gevel aangepast en kreeg deze zijn zwenkende contour. 

Blokzijl Kerkstraat 16 detail

Binnen bevindt zich een enkelvoudige balklaag met balken in de lengterichting. Op de verdieping zijn onder de balken houten consoles aangebracht met een bijzonder, haakvormig profiel. Deze dateren vermoedelijk van de bouwtijd. De overige consoles lijken van na de verbouwing van 1662 te zijn. Een ander 17de-eeuws element in het interieur is een eikenhouten deurtje van rond 1615 in de tussenmuur op de verdieping. Verder bevindt zich op de verdieping nog een 18de-eeuwse kastenwand. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 233-235.