Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
J.P. Coenstraat 80
J.P. Coenstraat 80 in Hilversum

J.P. Coenstraat 80

1215 KT Hilversum, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2021
Bouwjaar
1955

Dit karakteristieke rijtjeshuis uit 1955 maakt onderdeel uit van een blok van vijf huizen in het Hilversumse Zeelheldenkwartier. Deze wijk werd in de eerste helft van de 20ste eeuw aangelegd, als onderdeel van een serie uitbreidingsplannen die voor de oorlog door de bekende stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok (1884-1974) werden ontworpen. In zijn plannen hield Dudok rekening met de traditie van de Gooise dorpen omringd door natuur en ook aan arbeiders wilde hij een huis met een tuintje bieden. Nummer 80, een betaalbare naoorlogse koopwoning voor gezinnen met voor- en achtertuin, is opgetrokken in een beige-gele baksteen, met crèmekleurige kozijnen, dakgoot en voordeuromlijsting en rode dakpannen. Het werd ontworpen door architect W. Reeders (1892-1965) in een sobere en functionele stijl, kenmerkend voor de wederopbouwperiode, al geven details als de houten gootklossen, de roedeverdeling in de ramen en de voordeuromlijsting het rijtjeshuis een ietwat traditioneel karakter. Het huis werd na de bouw betrokken door het pas getrouwde echtpaar Ton en Nel Sloëtjes. Zij bewoonden het met hun zoon Henk.

Het uit twee bouwlagen bestaande huis heeft op een beperkte oppervlakte een gang-kamer indeling met een smalle beuk voor verkeersruimten, sanitair, keuken en bergruimte en een bredere beuk voor woon- en slaapvertrekken. Kenmerkend voor de naoorlogse bouw is de doorzonkamer, waarbij de suite in de woonkamer is vervallen. Een vaste servieskast herinnert nog wel aan de suite en de woonkamer is traditioneel ingedeeld in een zit- en eethoek.

Bijzonder aan dit huis is dat vrijwel het gehele interieur en de inboedel van de bewoners uit de jaren vijftig, zestig en zeventig bewaard is gebleven.  Elementen als de originele bakelieten telefoon, deurknop en brievenbus, de uit betonemaille bestaande lambriseringen, het slaapkamerameublement en het keukenblok zijn er allemaal nog. Het huis bleef tot 2021 in het bezit van de familie Sloëtjes en met enkele aanpassingen trachtte zoon Henk de sfeer van de bewoning in vooral de jaren vijftig en zestig te behouden. Naast dat het een van de weinige rijtjeshuizen in de collectie van de Vereniging is, maakt dit bijzondere inkijkje in het gezinsleven van deze periode J.P. Coenstraat 80 een uniek pand in de collectie van de Vereniging.