Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Huis Rodenburch

Wijnstraat 153, 3311 BV Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2007
Bouwjaar
1550

De geschiedenis van het huis Rodenburch gaat terug tot de Middeleeuwen. In dit deel van de Wijnstraat, nabij de Gravenstraat, bevond zich de grafelijke herberg, waar de graven van Holland hun intrek namen wanneer zij in Dordrecht verbleven. In de 16de eeuw werd het pand samengevoegd met het rechter buurpand, waardoor het huis zijn enorme afmetingen kreeg (12 meter breed en maar liefst 37 meter diep!). De kap van het samengevoegde pand dateert uit 1545.

 

Dordrecht Wijnstraat 153 Arjan Bronkhorst
Huis Rodenburch (foto Arjan Bronkhorst)
Dordrecht Wijnstraat 153 Rodenburch Foto Monique van Liempd 48

In 1594 kwam Rodenburch in bezit van de wijnhandelaar Casper Beck. Deze gebruikte de enorme kelders voor wijnopslag en verhuurde de bovenverdiepingen. Tot 1757 was er de Bank van Lening gevestigd. Het huis dateert in zijn huidige verschijningsvorm uit 1766. Toen werd het oude casco verbouwd tot een voornaam patriciërshuis in Rococo (Lodewijk XV)-stijl.

In 1920 kocht de Raad van Arbeid het pand. Het achterhuis werd afgebroken en vervangen door een kantoorzaal in eigentijdse vormgeving naar ontwerp van de architect Carel Tenentie. Na de Raad van Arbeid was het pand jarenlang in gebruik als drukkerij van de firma Holster. 

In 2007 werd het pand overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. In 2015 is een grote restauratie afgerond.

Plafonds en deuren werden rijk beschilderd. Voorafgaand aan de restauratie werd de signatuur aangetroffen van Willem Adrianus Fabri (1853-1925), de Rotterdamse (decoratie)schilder die onder andere op Paleis Het Loo heeft gewerkt.

In 1889 gaf het echtpaar Schultz van Haegen-de Raadt opdracht tot een 'modernisering' van de kamer-en-suite op de hoofdverdieping. Enkele kostbare marmeren schouwen, plafondstukken en betimmeringen zijn daarvan bewaard gebleven. Ze zijn uitgevoerd in een eclectische neorenaissancestijl die de sfeer oproept van een 'Oud Hollands' interieur. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 89 (2007), pp. 11-14. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 25-26 en 92 (2010), pp. 26-27.