Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Goes J.A. van der Goeskade 69 foto HJdeKunder overzicht

Huis Hoope

J.A. van der Goeskade 69, 4461 BJ Goes

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2017
Bouwjaar
1651

Huis Hoope aan de Joannes Antonides van der Goeskade werd in 1651 gebouwd aan de haven van Goes. De kade werd vanaf de 17de eeuw in de volksmond 'Tussen de twee poorten' genoemd, verwijzend naar de Oude Hoofdpoort en de Nieuwe Havenpoort.

Vermoedelijk werd het huis als kantoor gebouwd voor de ‘Noordse Compagnie' die in 1650 was opgericht door twee ondernemers uit Goes. Deze compagnie, niet te verwarren met de ‘Noordsche (of Groenlandsche) Compagnie' die van 1613 tot 1642 bestond, betrof een kartel dat zich bezig hield met de walvisvaart. De compagnie had twee schepen in de vaart, Hoope en Goes, maar genoot geen lang bestaan. De historie van Huis Hoope is na de ondergang van de Noordse Compagnie in nevelen gehuld. Bekend is dat het pand van 1863 tot 1939 in gebruik was als brugwachterswoning.

De 17de-eeuwse gevel bleef vier eeuwen grotendeels onaangetast. Alleen de ramen werden aangepast. Bij de restauratie van 1913-1916 door de stadsarchitect F.C.G. Rothuizen werd de roedeverdeling van de ramen weer verkleind. Ook werden toen enkele beschadigde blokken zandsteen vervangen en werd de hardstenen trap vernieuwd. Het pand is geheel onderkelderd. 

Goes J.A. van der Goeskade 69 foto HJdeKunder overzicht

Het beeldhouwwerk op de gevel is vol verbeelding. Zo eindigen de pilasters in fantasie-Ionische kapitelen in zandsteen en zijn de vensters en het ingangspoortje voorzien van ‘gebroken' frontons, eveneens in zandsteen. Het zijn ‘maniëristische' motieven die eerder passen bij het werk van de vroeg 17de-eeuwse bouwmeester-beeldhouwer Hendrick de Keyser dan bij het classicisme uit het midden van de Gouden Eeuw.

In 1985 kwam het pand, inmiddels rijksmonument, in bezit van de Stichting Maatschappelijke Belangen, een stichting met een geschiedenis die teruggaat tot 1578, recent actief in onder andere renovatie, restauratie en verhuur van monumentale en beeldbepalende panden in de Goese binnenstad. De stichting restaureerde het pand en nam het in gebruik als kantoor. De Vereniging zal het pand blijven gebruiken als vergaderlocatie.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 12-13.