Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Schiedam Hofje van Belois 1

Hofje van Belois

Hofje van Belois 1, 3117 DR Schiedam, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2005
Bouwjaar
1925

De oorsprong van het hofje ligt bij een ouder hofje in de Noordmolenstraat dat, kort na de reformatie, in 1589 werd gesticht door Hubrecht Corsten, Heer van Belois (een heerlijkheid bij Brouwershaven). Deze vermogende inwoner van Schiedam stichtte 12 huisjes (later uitgebreid tot 29) die gratis werden aangeboden aan arme bejaarden. 

Aan het begin van de 20ste eeuw verkeerde dit eerste hofje in dermate deplorabele staat dat de regenten geen heil meer zagen in renovatie. Naar ontwerp van de architect Stahlie werd een nieuw complex van 36 huisjes en een regentenkamer gerealiseerd in een nieuwe wijk in Schiedam-west. In de jaren tachtig kreeg het complex de status van rijksmonument als vroeg voorbeeld van (moderne) sociale volkshuisvesting. 

 

Schiedam Hofje van Belois 1

De huisjes zijn in stroken gebouwd onder doorlopende zadeldaken op een veelhoekig grondplan met een gemeenschappelijke tuinaanleg. Zo ontstond een afwisselend en verrassend geheel. Om zo min mogelijk te beknibbelen op de tuin, vielen de huisjes net iets kleiner uit dan de wettelijke voorschriften vereisten.

De begane grond van elk huisje bestaat uit een halletje, een woonkamer met stookplaats, een wc, een keuken met spoelbak en provisiekast en een slaapkamer. Een vaste trap gaf toegang tot een ruime zolder met dakkapellen. Deze ruimte was oorspronkelijk bedoeld voor opslag en het drogen van de was. 

 

Schiedam Hofje van Belois 2

De regentenkamer is nog geheel in oude staat ingericht en heeft een veelhoekig uitgebouwde erker met glas-in-lood ramen. Het ligt in de bedoeling tenminste één huisje geheel terug te brengen in de staat van 1926: met granito aanrecht en granito schouwtje in de woonkamer en een betimmering met paneeldeuren.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 87 (2005), pp. 8-9 en Huizen in Nederland (2018) pp. 353-356.

Schiedam Hofje van Belois regentenkamer 72 dpi