Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Groot Heiligland 19

2011 EN Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1650

Het huis staat in een rijtje zeventiende-eeuwse huizen aan de oostzijde van het Groot Heiligland. De plaats van de ingang in het midden van de voorgevel laat zien dat de indeling in een voorhuis en een smalle zijkamer lang bewaard is gebleven. De omlijsting van de ingang dateert van omstreeks 1800 en correspondeert met de schuifvensters. Bij de restauratie van 1970 werden de gemetselde bogen boven de vensters opnieuw aangebracht.

De constructie geeft, evenals de sobere trapgevel, weinig houvast voor een datering. Huizen van dit type werden gedurende de hele zeventiende eeuw in Haarlem gebouwd. In een veilingconditie uit 1767 wordt een indeling genoemd met een voorhuis, een zijkamer en gang, een overwelfde kelder en een grote binnenhaard. De kelder beslaat niet de volle breedte van het pand en correspondeert niet met de oude maat van de binnenhaard. Het lijkt erop dat deze een restant is van een ouder huis dat anders was ingedeeld.

Achter was een plaatsje met pomp en snuiver (een overdekte stookplaats). Aan de overzijde hiervan lag een achterkamer met een haard, een bedstede en vaste kast, die waarschijnlijk als keuken in gebruik is geweest.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 190-191.

Haarlem Groot Heiligland 19