Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Doelland 3

1135 AH Edam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1946
Bouwjaar
1650
Edam Doelland 3 5 1

Twee gelijkgebouwde huisjes uit het begin van de 17de eeuw. Ze hebben een merkwaardige constructie; binnen de halfsteensmuren bevindt zich een houtskelet dat beide woningen overspant. De muurstijlen en korbelen bevinden zich alleen tegen de buitenmuren zodat de huizen als een siamese tweeling aan elkaar zijn gekoppeld. De gevel van het linkerhuisje (Doelland 3) was in de loop der tijd gewijzigd en werd bij de restauratie teruggebracht in de 17de-eeuwse vorm. Van dit huisje is nog bekend hoe de woning was ingedeeld: aan de voorzijde zat een ondiep zijkamertje en een trap naar zolder. Daarachter, in het donkere middengedeelte, het slaapvertrek. De woonkamer lag aan de achterzijde. De keuken bevond zich in een kleine aanbouw tegen de achtergevel.

De eerste eigenaars van de huisjes waren Jan Jacobz Breed, stadssecretaris en Lijsbet Jan Jaepvaers. Zij hebben de woningen waarschijnlijk bij wijze van geldbelegging gebouwd en als huurwoning geëxploiteerd. Vanaf 1680 waren verschillende pandjes hier ingericht voor het weven en verven van wol. Ook Doelland 5 diende in deze tijd waarschijnlijk als wevershuisje. 

Bij de verwerving in 1946 was Doelland 3 in gebruik als woonhuis met aan de voorzijde een piepklein kruidenierswinkeltje, het rechter was als opslagruimte in gebruik.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 299-300.