Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De Gulden Garnale

Markt 3, 4351 AG Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1981
Bouwjaar
1600

Het huis 'Het Roode Hert' staat aan de westzijde van de Markt, tegen het stadhuis aangebouwd. Uit de archieven is bekend dat het in 1543 in eigendom was van 'Jan den Apteecker'. In de tweede helft van de 17de eeuw was het huis in handen van burgemeester Aegidius Govaerts. Het bleef tot in de 19de eeuw in gebruik als woonhuis, daarna kreeg het een nieuwe bestemming als vismijn en een nieuwe naam: ‘De Gulden Garnale'. 

Aan het begin van de 20ste eeuw kocht Stichting Veere (‘Tot herstel en verhoging van haar eigen stadsschoon') het pand als pakhuis aan. Zij verkochten het vervolgens in 1949 aan de kunstenaar Wim van Abeleven, die het liet verbouwen en het in gebruik nam als woonhuis. 
Van het oude huis is alleen een gedeelte van de gevel bewaard gebleven. Een gravure uit 1692 toont het huis nog in de oorspronkelijke staat met trapgevel. De geblokte boogjes behoorden tot de borstwering van de verdieping die het pand vroeger bezat en de houten consoles vormden de bovenste vijf vakken van de vroegere onderpui. 

Veere Markt 3 1

De trapgevel werd in de 18de eeuw gesloopt en vervangen door een rechte gootlijst. Vanaf 1800 werd het huis met elke verbouwing een stukje verder ingekort. Door de slechte economische situatie werden veel panden in Veere geheel of gedeeltelijk gesloopt. Bij het pand aan de Markt werd na 1900 de onderste helft van de houten pui vervangen door stenen metselwerk. Een pakhuisdeur met zijlichten verving de kruiskozijnen op de eerste verdieping. Rond 1918 werd ten slotte ook de verdieping verwijderd en kwamen er zijlichten naast de voordeur. 

Door een grote brand in 1980 werd het huis grotendeels verwoest. Achter de gevel verrees vervolgens een nieuw huis van de hand van architectenbureau Rothuizen & 't Hooft uit Middelburg. De overgebleven gevelfragmenten werden daarbij hersteld

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 234-236.

Veere Markt 3 3