Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Hoorn, West 50
Hoorn, West 50

In de Frahchtwage

West 50, 1621 AW Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1612
Hoorn, West 50

'De Frahchtwagen' dankt zijn naam aan de gevelsteen in het midden van de gevel met paarden en een bespannen wagen. De steen draag het onderschrift: ‘in de Frahchtwage'. Links is een vrouwenfiguur met kazen en rechts een roskam te zien. De gevelsteen wordt verklaard door het beroep van de eerste eigenaar: het huis werd gebouwd voor een vrachtrijder.


In 1916 werd het huis aangekocht door de gemeente die enige herstelwerkzaamheden liet uitvoeren. In 1947 werd een uitgebreider restauratieplan gemaakt dat onder meer voorzag in herbouw van de trapgevel, maar bij de latere werkzaamheden in 1958-1960 werd de bestaande toestand grotendeels geconserveerd.
 

Hoorn, West 50

Tot 1957 stond er achter het pand een paardenstal, die waarschijnlijk van oudsher bij het huis hoorde.

De gevel uit 1612 heeft een rijk bewerkte pui. Oorspronkelijk had het huis boven de eerste verdieping een trapgevel. De trappen zijn later versoberd tot een lijst. Het deurtje in de zijgevel geeft toegang tot een pakverdieping.

De oude indeling laat zien dat de begane grond voorzien was van hangkamertje boven een linker zijkamer. Deze was bereikbaar door een steektrapje en van daaruit ging een zeer steile steektrap naar de pakverdieping. Er waren twee achterkamers met een eigen stookplaats. Het benedenvertrek lag lager dan het voorhuis en hier was ook de keuken. Aan de achterzijde is een 18de-eeuwse bedsteewand bewaard gebleven. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 262-264.