Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
den bosch
Drie Halve Manen, 's-Hertogenbosch (foto Arjan Bronkhorst)

De Drie Halve Manen

Hinthamerstraat 138, 5211 MT Den Bosch, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2009
Bouwjaar
1550

Achter een eenvoudige 19de-eeuwse gevel aan de Hinthamerstraat in Den Bosch bevindt zich een huis met sporen van 500 jaar interieurgeschiedenis. Het huis heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Zo zijn er muurschilderingen en plafonds uit zowel de 16de en de 19de eeuw bewaard.

Achter een eenvoudige 19de-eeuwse gevel aan de Hinthamerstraat in Den Bosch bevindt zich een huis met sporen van 500 jaar interieurgeschiedenis. Het huis heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Zo zijn er muurschilderingen en plafonds uit zowel de 16de en de 19de eeuw bewaard.

Het huis werd in het midden van de 16de eeuw gebouwd. De houtconstructie is dendrochronologisch gedateerd op circa 1545. De indeling in een voor- en achterhuis gescheiden door een brandmuur is gebruikelijk in Den Bosch. De brandmuur was de plek voor het rookkanaal. Uit deze bouwtijd zijn de kelders, de zijmuren, de balklagen en de kap nog aanwezig.

Een deel van de oude structuur is op de benedenverdieping echter aan het oog onttrokken door kleurrijke beschilderde stucplafonds uit de late 19de eeuw. Vanaf deze tijd was in het huis een huisschilder en een woninginrichtingbedrijf, met winkel in het voorhuis, gevestigd.

In het achterhuis bevindt zich een opkamer. Deze kamer heeft ook een 19de-eeuws plafond. Bij onderzoek bleek de kamer echter verrassend veel ouder te zijn: onder een dik pakket witselkalk kwamen zeer oude muurschilderingen tevoorschijn.

De schilderingen, die uit de 16de eeuw dateren, zitten zowel op de muren van de opkamer als op de muur van de naastgelegen gang. Ten tijde van de schildering was de kamer dan ook veel groter. Het moet een voorname laat-middeleeuwse zaal zijn geweest, met balkenplafond en beschilderde muren. Muurschilderingen uit deze tijd zijn uiterst zeldzaam.

De schilderingen zijn aangebracht in twee fasen: er zijn gotische en renaissance motieven te zien uit de bouwtijd. Zo zijn er allerlei fragmenten van bladranken, rol- en bandwerk, bloemen, fruit, een haas en een ree, een duif en zelfs een engel. In de gang is een tekst in blootgelegd uit omstreeks 1580. Deze luidt: 'Mensche vrest godt en soeckt den vrede en doet een aender als ghij wijlt, datmen u dede. Soo wije benijt een anders profijt selden eest dat hij bedijt'.

Lees meer over het bouwhistorisch onderzoek op de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 12-14 en 95 (2013), pp. 68-89.