Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Gouda, Turfmarkt 142
Gouda, Turfmarkt 142

Admiraalshuis

Turfmarkt 142, 2801 HD Gouda, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2015
Bouwjaar
1757

Dit hoge, smalle huis met zijn uitzonderlijk fraaie rococo interieur staat bekend als ‘Admiraalshuis'. Het heeft een geschiedenis die tot in de 14de eeuw gereconstrueerd kan worden en bezit bouw- en interieurdelen uit de 17de en 18de eeuw. 

De naam ‘Admiraalshuis' verwijst naar twee zeehelden die het ooit bewoonden: vice-admiraal Jan de Haen (1630-1676) die in drie Engelse oorlogen heeft gevochten en als opvolger van De Ruyter sneuvelde in de zeeslag bij Palermo én naar de vice-admiraal Roemer Vlacq (1712-1774). 

Het is Roemer Vlacq, één van de rijkste inwoners van Gouda, die een belangrijke stempel op het huis drukte. Hij liet het in 1757 verbouwen in rococo- of Lodewijk XV-stijl waardoor het één van de belangrijkste woonhuizen van de stad werd. Het kreeg een natuurstenen voorgevel met beeldhouwwerk, getoogde vensters, gesmede vensterhekjes en tegen de daklijst attributen die verwijzen naar het beroep van de bouwheer, waaronder vaandels, wapens, een globe, verrekijker en palmtak. De gevel werd afgesloten met een houten kuif waarachter de nok van de kap schuil gaat. 

Het slechts vijf meter brede voorhuis achter de gevel dateert uit 1652, maar het achterliggende perceel is 40 meter diep en bereikt in stappen een breedte van 30 meter. Onder het middenraam op de verdieping is het bouwjaar 1757 in de wijnranken opgenomen.

 

IMG 6126 002

Het huis heeft een bijzonder rijk interieur en is voorzien van stucwerk, schouwen, behangsels, betimmeringen en plafondschilderingen. Zo was er een Chinese kamer en een Blauwe Kamer. Deze zijn door latere verbouwingen (onder andere tot kerk in de 20ste eeuw) verloren gegaan, maar toch is er veel bewaard gebleven waaronder delicaat rococo stuc- en houtsnijwerk, vloeren, plafonds en een uitzonderlijk fraai 18de-eeuws trappenhuis. 

In het achterhuis was de Admiraalskamer met rondom wandschilderingen en aan de achterzijde van het perceel een acht meter breed tuinhuis. Het achterhuis is in 1925 door verbouwing tot kerk grotendeels verloren gegaan.

 

Gouda Turfmarkt 142 klein

In 2017 is een omvangrijke restauratie uitgevoerd. De voorgevel is opnieuw geschilderd, de wandbetimmering van de voorkamer gerestaureerd evenals het plafondstuk. Dit stuk, waarop de zeven deugden staan afgebeeld, bevond zich 70 jaar in het Museum Gouda en is weer op zijn oude plek teruggeplaatst.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 97 (2015), pp. 9-10, 58-81 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 23.

Plafondstuk terug na restauratie