Online lezing Wouter van Elburg: Met de deur in huis
Architectuurhistoricus Wouter van Elburg deed onderzoek naar de ruimte achter Nederlandse voordeuren: de entree. Hiervoor keek hij naar de woonhuizencollectie van Hendrick de Keyser en naar woonhuisplattegronden die bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te vinden zijn maar ook naar afgebroken panden. De publieksversie van zijn proefschrift is nu uit en speciaal voor leden van Hendrick de Keyser geeft Van Elburg een lezing over zijn vernieuwende onderzoek.

Acht verschillende entreeruimtes
In zijn proefschrift toont Van Elburg aan dat de entreeruimte een rol speelt in hoe een huis verder is ingedeeld. Zo identificeerde hij op basis van 2500 plattegronden van huizen tussen 1550 en 1950 acht verschillende entreeruimtes: de entreeruimte met nevenfuncties (zoals huizen waar je in de woonkamer of keuken binnenkomt), het tochtportaal, het voorhuis, de vestibule, de gang, de dwarsgang, de hal en de trappenhuis-entree. Van Elburg analyseerde de plattegronden aan de hand van drie gebouwtypen waarin werd gewoond: boerderijen, woonhuizen en landhuizen, kastelen en buitenplaatsen. Naar aanleiding van deze analyse maakte hij staalkaarten met standaardverschijningsvormen van de historische woonhuisplattegrond. Deze staalkaarten bieden nieuwe inzichten in de manier waarop woonhuizen in Nederland werden geordend door de eeuwen heen.
Ruimtetypen
Typologisch plattegrondonderzoek naar ruimtes (‘ruimtetypen’) biedt theoretisch een mogelijke verdieping en aanvulling op bestaande inzichten over constructies, materialen en huistypen. Het bestuderen van plattegronden met een nadruk op de verschijningsvorm van afzonderlijke ruimtes is in de architectuurgeschiedenis een relatief nieuw onderzoeksgebied dat nog niet veel is toegepast.
Wouter vertelt er alles over in deze online lezing op 17 december, speciaal voor leden van Hendrick de Keyser.