Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Komende tijd vindt in Huis Van Gelderen een reeks salongesprekken plaats. In deze eerste editie ontdek je hoe onderduiken en verzet in de de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen resulteren in deze - voor die tijd baanbrekende - villa.

Huis Van Gelderen

Dit jaar is Hendrick de Keyser een bijzondere samenwerking aangegaan aan met de stadsbouwmeester van Enschede, Jessica Hammarlund Bergmann. Jessica is ‘Stadsbouwmeester in Residence' in Huis Van Gelderen, het pand dat de Monumentenprijs Enschede 2023 heeft gewonnen. Samen met Hendrick de Keyser zal zij een reeks interactieve salongesprekken organiseren, over dit bijzondere huis, de geschiedenis, de familie die er woonde en Enschede.

De eerste salon gaat over Huis Van Gelderen en de architect Hein Salomonson, lid van de Amsterdamse architectengroep ‘De 8’.

Huis Van Gelderen in Bouwkundig Weekblad
Huis Van Gelderen in Bouwkundig Weekblad

Over het evenement

Niek Smit en Marjan Schwegman leiden je door het huis en vertellen over de vriendschap tussen de opdrachtgever Henk van Gelderen en de architect Hein Salomonson. De twee leerden elkaar kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk, actief in het verzet en directeur van Stoomweverij De Nijverheid, was een vriend van Salomonson en hielp hem tijdens diens onderduiktijd.

Na de oorlog gaf Henk aan Hein de opdracht een huis voor zijn jonge gezin te ontwerpen. Het werd een modern huis ‘als een maatpak’ dat brak met de traditionele villa’s van de textielbaronnen. Huis Van Gelderen is een van de weinige nog in detail bewaard gebleven ontwerpen van Salomonson.

Niek en Marjan verkennen de context van het ontstaan van het huis en leggen verbanden met andere opdrachten van Salomonson. Huis Van Gelderen is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Het evenement is daarom een unieke kans het pand bewonderen!

Over de sprekers

Niek Smit is architectuurhistoricus en teamleider Onderzoek bij Hendrick de Keyser Monumenten. Marjan Schwegman is historica en emeritus-hoogleraar Politiek en Cultuur in de lange twintigste eeuw aan de Universiteit Utrecht. Zij was van 2007 tot 2016 directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-en Genocidestudies (NIOD).

 

Geen lid van Hendrick de Keyser Monumenten? Geen probleem! Boek dan je ticket via deze pagina.

 

 

Voor leden
Publieksevenement

Meld u aan voor:
Salongesprek over Huis Van Gelderen en architect Hein Salomonson

Aanmelden