Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De restauratie van Huis Jan de Jong in Schaijk is in volle gang! Tijdens deze rondleiding heeft u een unieke kans om een kijkje te nemen bij de werkzaamheden in dit bijzondere huis. De restauratie maakt af wat Jan de Jong ooit begonnen is en onze architect Stephan Ligtvoet zal tijdens de rondleiding meer vertellen over hoe dit in zijn werk gaat. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo is ook aanwezig om te vertellen over de geschiedenis van het huis en het onderzoek dat ernaar is gedaan. Na de rondleiding heeft u de tijd om zelf door het huis te lopen. Meld u snel aan want de plaatsen voor dit evenement zijn beperkt!

Huis Jan de Jong
Huis Jan de Jong

Tussen de Brabantse bossen, een zandweg en een akker bevindt zich een besloten woondomein rondom het eigen woonhuis met kantoor van de architect Jan de Jong (1917-2001). Het complex wordt gezien als een van zijn belangrijkste werken en als een hoogtepunt in de naoorlogse architectuurstroming die bekend staat als de 'Bossche School'. Maatvoering, ordening en ruimte gecombineerd met universele traditionele vormen én moderne materialen zijn kenmerkend voor deze architectuur.

Het domein in Schaijk is niet in een keer gebouwd maar ontstaan over een periode van enkele decennia. In 1949 liet Jan de Jong er voor zijn jonge gezin een landhuis in Engelse stijl bouwen. Ook zijn architectenbureau kreeg er een plek.

Geïnspireerd door de lessen van pater-architect dom Hans van der Laan, grondlegger van de Bossche School, werd in 1956 de voortuin ommuurd en een prieeltje gebouwd, gebaseerd op het 'plastische getal', een maatstelsel ontwikkeld door pater Van der Laan om gebouwen samenhang en goed gedimensioneerde vormen te geven. Het experiment kreeg een vervolg in verschillende bijgebouwen waarmee het landhuis steeds meer ging detoneren. De Jong nam daarom het drastische besluit tot afbraak en ging over op nieuwbouw.