Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Wie zijn we

De Vereniging is vernoemd naar de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621), de beeldhouwer van het grafmonument van Willem van Oranje in Delft en bouwmeester van tal van gebouwen in Amsterdam (zoals de Westerkerk, Zuiderkerk en Noorderkerk), Delft, Deventer en Hoorn. Hij werd door de oprichters beschouwd als een kunstenaar van nationale betekenis, vergelijkbaar met Rembrandt voor de schilderkunst. 

Opgericht in 1918 om huizen te redden

Vereniging Hendrick de Keyser werd in 1918 opgericht door enkele Amsterdammers onder leiding van de wijnkoopman Jacobus Boelen.
In een tijd van economische bloei constateerden de oprichters dat sloop, nieuwbouw en verpaupering het beeld van de Nederlandse dorpen en steden ernstig aantastten. Wat de oprichters bond, was hun ergernis over de roekeloze en onnodige teloorgang van veel belangrijke en beeldbepalende huizen.

De remedie was in haar eenvoud een krachtig en probaat middel: door aankoop huizen redden en verhuren. De inkomsten uit verhuur maakten het onderhoud mogelijk. Deze praktische aanpak kenmerkt nog steeds de werkwijze van de Vereniging.
Al in het eerste jaar van haar bestaan werd door de leden van de Vereniging bepaald dat het werkterrein heel Nederland zou moeten omvatten. De Vereniging is sindsdien uitgegroeid tot de grootste landelijk werkende restaurerende instelling in ons land.

De organisatie

De Vereniging heeft inmiddels ongeveer 60 medewerkers. Ze wordt geleid door een Bestuur, onder toezicht van een Raad van Commissarissen. Lees verder over de medewerkers, bestuur en raad en bekijk onze vacatures.

Lees verder

Vereniging met leden

Leden ondersteunen het werk van de Vereniging in het realiseren van haar doelstelling: het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland. Wilt u ook dat prachtige huizen voor de toekomst worden veiliggesteld? Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap en meld u aan

Fondsen ondersteunen het werk van de Vereniging

De Vereniging wordt ondersteund door verschillende fondsen, waaronder de BankGiro Loterij. Ze dragen bij aan de verwerving en/of restauratie van bijzondere (architectuur)historische panden. Lees meer over de fondsen die ons werk steunen.