
Temple Food in het Gemeenlandshuis
Op 26, 27 en 28 juni halen Steinbeisser en Vereniging Hendrick de Keyser de zenboeddhistische non Jeong Kwan, bekend van Netflix’s Chef’s Table, naar Amsterdam voor een nieuwe editie van Experimental Gastronomy.

Jeong Kwan creëert voor dit weekend een speciaal biologisch en plantaardig temple food-menu. Ze werkt hierbij samen met kunstenaars die voor deze gelegenheid een onconventioneel servies en bestek gaan ontwikkelen. Zo wordt de gasten een zeer bijzondere eetervaring voorgeschoteld waarin respect voor de natuur centraal staat en de schoonheid van de gerechten maar ook van de gedekte tafel en de locatie een feest voor het oog is.
Jeong Kwan
Voor de zenboeddhistische non Jeong Kwan is koken als mediteren. Met haar tempelkeuken werd ze beroemd dankzij de Netflix-serie Chef's Table. Kwan gelooft dat bij het ultieme koken - het koken dat het beste is voor ons lichaam en het lekkerst voor onze smaakpapillen - een intieme verbinding wordt gemaakt tussen fruit en groenten, kruiden en bonen, paddenstoelen en granen.
Ze is gespecialiseerd in het combineren van wat vers is geplukt met wat geduldig gefermenteerd is. Haar geheime wapens: specerijen zoals sojasaus, doenjang (bonenpasta) en gochujang (chilipasta) die in slow motion gisten en evolueren. Sommigen van deze rijpen niet voor weken, maar voor jaren. Voor Experimental Gastronomy serveert Jeong Kwan een plantaardig (vegan) temple food-menu gemaakt van biologische en biodynamische ingrediënten afkomstig uit Nederland en Zuid-Korea.
De locatie: het Gemeenlandshuis
Omringd door water, met de oprukkende stad op de achtergrond: het statige Gemeenlandshuis Amsterdam lijkt gemaakt voor het culinaire experiment van Steinbeisser. Waar eens de dijkgraven vergaderden, worden bezoekers nu uitgenodigd zich thuis te voelen in een decor wat we vooral nog uit films kennen.
Experimental Gastronomy
Waarom eten wij zoals wij eten en kan dat ook anders? Vanuit deze vraag verkent Steinbeisser nieuwe manieren om bewust te eten. Zoekende naar antwoorden creëren kunstenaars in samenwerking met Steinbeisser nieuwe vormen van bestek en servies die de conventies van dineren doorbreken. Met unieke ontwerpen, gemaakt van uiteenlopende materialen zoals klei, glas, metaal, hout en papier, wordt de gast aan tafel verrast en uitgenodigd om eten vanuit een ander perspectief te benaderen.
Kunstwerken als bestek en servies
Bestek: Elin Flognman, Joe Pintz, Joo Hyung Park, Laia Ribas Valls, Lukas Cober en Nils Hint.
Servies: Adam Knoche, Amber Zuber, Benoît Audureau, Chaerin Hwang, Christina Schou Christensen, Claire Lindner, Dylan Beck, Heejoo Kim, Kathleen Reilly & Studio Playfool, Kun Zhang, Jane Norbury, Jochen Holz, Mia Copikova, Mitch Iburg, Namgwon Lyu, Pam Su, Sharareh Aghaei, Steven Sales, Taehee In, Turi Heisselberg & Anne Tophøj en Zoë Powell.
European Tea Growers Association
Thee is een product dat al veel duizenden jaren bestaat in Azië maar in Europa pas 150 jaar op kleine schaal geproduceerd wordt. In 2016 is een groep van 25 theeboeren, verspreid over heel Europa, verenigd om Europese thee het podium te geven dat het verdient. Met de veranderde samenleving groeit de waardering voor dit prachtige product. Lokaal verbouwd en geproduceerd, biologisch, kleinschalig en met aandacht, kennis en liefde. Voor Experimental Gastronomy serveert theesommelier Linda Rampen een speciale tea pairing in samenwerking met Jeong Kwan.
Data en reserveren:
Er zijn drie diners: op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni 2020, start 18:30 uur
Prijs: menu inclusief thee-arrangement: € 200,-
Adres: Gemeenlandshuis, Diemerzeedijk 27, 1095 KK Amsterdam
Reserveren via info@steinbeisser.org
