vereniging Hendrick de Keyser

Buitenplaats Nijenburg

Rondleidingen

Heiloo - Nijenburg (foto Roos Aldershoff)

Nijenburg, tussen Alkmaar en bij Heiloo, oogt als een romantische buitenplaats in het groen. De wit gepleisterde voorgevel die zich spiegelt in de vijver doet een 19de-eeuws huis vermoeden. Wie echter beter kijkt, ziet dat het om een veel ouder gebouw gaat: de barokke beelden naast de vijver en de in oorsprong geometrische tuinaanleg duiden hier op.

Heiloo - Nijenburg

De geschiedenis van het huis begint omstreeks 1600 toen de familie Van Egmond van de Nijenburg hier een ‘groote woninge' bouwde. Vanaf 1705 werd Nijenburg omgevormd tot een luisterrijke buitenplaats met bossen en landerijen voor jacht en landbouw. Bij het huis hoorde een formele tuin met een vijver, grand canal, zichtlanen en geschoren hagen, rondom diverse beeldengroepen. Deze aanleg is nog steeds te herkennen.

Heiloo - Nijenburg - De Blauwe Kamer

Nijenburg kwam door vererving in bezit van de familie Van Foreest. De Foreesten woonden in Alkmaar, maar zochten ontspanning op de buitenplaats. In de 19de eeuw maakte de geometrische tuinaanleg plaats voor een romantisch landschapspark. De voorgevel van het huis werd wit gepleisterd. Nijenburg vormde in deze tijd van permanente bewoning het centrum van een belangrijk landbouwbedrijf.

Heiloo - Nijenburg

Locatie voor bijeenkomst en huwelijk:
Nijenburg wordt na de recente restauratie inmiddels weer bewoond, maar de prachtige beletage is beschikbaar voor kleine recepties, diners, bijenkomsten en huwelijken (zie onder 'huren' op onze website >>).

Heiloo - Nijenburg

Rondleidingen:
De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert met enige regelmaat rondleidingen op Nijenburg. Voor meer informatie en data van de rondleidingen zie www.oudheiloo.nl.

Een fotografische rondleiding door het poppenhuis van Maria van Egmond van de Nijenburg >>