vereniging Hendrick de Keyser

Huis Van Brienen

Openstellingen en rondleidingen voor groepen

Amsterdam - Huis Van Brienen (foto Pauline Dorhout)

'Huis Van Brienen', een uitzonderlijk grachtenhuis in Amsterdam, heeft een interieur dat gerangschikt is in de top 100 van belangrijkste interieurs in Nederland. De tijd lijkt er dan ook te hebben stilgestaan.

Amsterdam - Huis Van Brienen (foto Reindert Groot)

Het huis kreeg zijn huidige voorname aanzien in de periode 1728-1733. Het werd toen verbouwd tot een waar stadspaleisje met rijke interieurs, een monumentaal trappenhuis, een groot achterhuis en een tuinhuis. Hierbij werden alle registers opengetrokken en waren vooraanstaande kunstenaars en vaklieden betrokken.

Amsterdam - Huis Van Brienen (foto Reindert Groot)

Zo werden gevel en vertrekken gedecoreerd in Lodewijk XIV-stijl. Schouwen, spiegels, houtsnijwerk en stucwerk bleven bewaard. De wanden en het plafondstuk in de grote zaal in het nieuwe achterhuis werden beschilderd door Dirk Dalens III en Anthonie Elliger. De schilderingen roepen de illusie op van een rivierlandschap in de avondzon, met figuren, bloemen, vogels en fantasiegebouwen.

Amsterdam - Huis Van Brienen (foto Pauline Dorhout)

In 1781 werd het huis gekocht door de koopman Arnold Johan van Brienen als huwelijksgeschenk voor zijn zoon. Verschillende vertrekken werden door de Van Brienens opnieuw ingericht. Niet alleen de eetkamer en de voorkamer zijn bewaard gebleven, maar ook de grote keuken en de knechtenkamer. De laatste bewoonster, Angélique van Brienen, gebruikte het huis alleen met de kerstdagen. In 1933 schonk haar zoon het huis aan Vereniging Hendrick de Keyser om het zo voor de toekomst veilig te stellen.

Amsterdam - Huis Van Brienen (foto Pauline Dorhout)

Het huis is elke derde zaterdag van de maand geopend voor publiek van 14.00 tot 16.30 uur. Entree € 5,-, leden van de Vereniging mogen gratis naar binnen. Op aanvraag worden rondleidingen voor groepen verzorgd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Ledenservice (020-5210630 of per e-mail leden@hendrickdekeyser.nl).

Amsterdam - Huis Van Brienen

Een fotografische rondgang door het pand >>