vereniging Hendrick de Keyser

Architecten

Jan Duiker (1890-1935)

Jan Duiker

De jong overleden architect Jan Duiker speelde een vooraanstaande rol in de opkomst van de moderne architectuur in ons land in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Ondanks zijn vroege overlijden liet Duiker een kwalitatief uitzonderlijk oeuvre na. De Vereniging bezit met de Derde Ambachtsschool in Scheveningen één van de hoogtepunten uit zijn werk, een vroeg experiment in betonbouw in ons land.

Scheveningen - Derde Ambachtsschool

Jan Duiker studeerde bouwkunde in Delft en begon in 1916 met Bernard Bijvoet een architectenbureau. Ze werden bij de uitvoering van hun ontwerpen vaak geassisteerd door de ingenieur en betonspecialist Jan Gerko Wiebenga. Net als veel van zijn generatiegenoten was Duiker in zijn eerste jaren onder de indruk van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, wat duidelijk uit zijn werk blijkt.

Schevingen - Derde Ambachtsschool

De doorbraak van Duiker kwam, na het winnen van een aantal prijsvragen, met de bouw in 1926-1928 van sanatorium Zonnestraal, op de heide even buiten Hilversum, dat met zijn grote glazen gevels, betonconstructie, overstekende daken, en open plattegrond een symbool is geworden van het Nieuwe Bouwen. Het symmetrische gebouw is geheel gericht op het vangen van zonlicht.

Duiker was ondertussen prominent lid van de architectengroep ‘De 8', de Amsterdamse kern van het Nieuwe Bouwen, en publiceerde als hoofdredacteur veel in het blad ‘De 8 en Opbouw'. Samen met Wiebenga realiseerde hij in 1928-1930 in Den Haag de Nirwanaflat. Het uiterst moderne flatgebouw, geïnspireerd op voorbeelden uit de Verenigde Staten, was volgens Duiker in zijn pamflet ‘Hoogbouw' de woonvorm van de toekomst. De beroemde transparante Openluchtschool in Amsterdam-Zuid, was opnieuw een experiment in betonbouw, waarbij les gegeven kon worden op terrassen in de open lucht.

Scheveningen - Derde Ambachtsschool

Het ontwerp van Duiker voor de Derde Ambachtsschool in Scheveningen, sinds 2004 in bezit van de Vereniging, ontstond na een lange aanloop in dezelfde periode als de Nirwanaflat en de Openluchtschool. Het markante gebouw is een uitzonderlijk voorbeeld van het experimentele bouwen in beton, glas en staal. Het dragende betonskelet maakte een vrije indeling van de lokalen mogelijk. In 1934 bouwde Duiker de Cineac bioscoop in Amsterdam. In hetzelfde jaar begon hij aan het ontwerp van hotel-theater Gooiland in Hilversum, dat na zijn overlijden voltooid werd door Bijvoet.