vereniging Hendrick de Keyser

Architecten

Abe Bonnema (1926-2001)

Abe Bonnema (foto Jan Versnel)

Abe Bonnema, zoon van een bouwkundige, werd in 1926 in het Friese Stiens geboren. Na zijn studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft vestigde hij een eigen bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening, eerst in Leeuwarden, daarna in Hurdegaryp. Vanuit Hurdegaryp bouwde het bureau in heel het land.

Bonnema was een 'functionalist pur sang'. Gebouwen waren voor hem gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen van de gebruiker waarbij de vorm vanzelfsprekend de functie volgt. Vormwil, ideologie en architectuurdebatten hield hij zo ver mogelijk van zich. Eenvoud, functionaliteit, een goed gevoel voor maatverhoudingen en constructieve logica zijn kenmerkend voor het werk van Bonnema.

Met ijzeren logica en grote nuchterheid produceerde Bonnema een belangrijk oeuvre, waaronder woningen, kantoren en openbare gebouwen. Hieronder het Girokantoor en de Achmeatoren in Leeuwarden, het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen, de glazen torens van Nationale Nederlanden in Rotterdam, het kantoor voor Interpolis in Tilburg en het 'Boek' in Amsterdam. Exposities van zijn werk vonden plaats in diverse musea, waaronder Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Hurdegaryp - Woonhuis Bonnema

Vereniging Hendrick de Keyser bezit het eigen woonhuis van Abe Bonnema in Hurdegaryp. Woonhuis Bonnema dateert uit 1961-1963 en behoort tot de meest opmerkelijke voorbeelden van de naoorlogse villabouw in Nederland.