vereniging Hendrick de Keyser

Architecten

Pieter Post (1608-1669)

Pieter Post

De Vereniging bezit twee ontwerpen van Pieter Post, een gevierde architect in het midden van de 17de eeuw.

Pieter Post ontwierp gebouwen in de stijl van het Hollands classicisme (ca 1630-1700), de architectuurstijl die vanaf omstreeks 1630 opgeld deed. Post was een vroege meester in deze stijl die ontstond uit een hernieuwde bestudering van de klassieke en Italiaanse architectuurtheorieën. Als zoon van een Leidse ‘glazenier' was hij opgeleid als schilder in Haarlem. In de jaren dertig raakte hij als medewerker van de architect en hoveling Jacob van Campen betrokken bij twee belangrijke bouwprojecten in Den Haag: het huis van Constantijn Huygens en het huis van Johan Maurits van Nassau-Siegen, beter bekend als het Mauritshuis. Als bouwopzichter, tekenaar en architect werkte hij vervolgens mee aan vele paleizen en adellijke huizen.

Honselaarsdijk - de Nederhof

De Vereniging is in het bezit van De Nederhof, een vleugel van Paleis Honselaarsdijk, eens het meest prestigieuze paleis van de Oranjes. Vanaf 1640 overzag Post de bouw van Paleis Noordeinde en in 1645 werd hij benoemd tot hofarchitect van stadhouder Frederik Hendrik. In dit laatste jaar leverde hij het ontwerp van Huis ten Bosch, een ‘villa suburbana' in het Haagse Bos naar Italiaans voorbeeld.

Pieter Post ondernam ook particuliere en openbare opdrachten waaronder woonhuizen en buitenplaatsen, bestuursgebouwen, militaire complexen, kerken, hofjes, poorten en waaggebouwen. Van zijn hand zijn het stadhuis van Maastricht en de waaggebouwen van Leiden en Gouda.

Dordrecht - De Onbeschaamde

In de Wijnstraat in Dordrecht bezit de Vereniging het Huis De Onbeschaamde, een woonhuis onder een tempelfront met vier kolossale Corinthische pilasters. Het huis werd in 1650-1653 gebouwd voor burgemeester Abraham van Beveren. Van Beveren liet een ontwerp maken door Arent van 's-Gravesande maar gunde de opdracht uiteindelijk aan Pieter Post. De taak van de architect beperkte zich niet alleen tot gevels en plattegrond, maar omvatte ook de afwerking van de vaste interieurdelen en de inrichting van de tuin. Het huis is inwendig nu vooral een 18de-eeuws monument, maar gevel en constructie zijn nog steeds een prachtig voorbeeld van het werk van deze architect.