vereniging Hendrick de Keyser

Architecten

Hendrick de Keyser (1565-1621)

Hendrick de Keyser

De Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser, naamgever van de Vereniging, was één van de belangrijkste bouwmeesters en beeldhouwers aan het begin van de Gouden Eeuw. De Keyser was een meester in het bedenken van steeds weer nieuwe vormen en ornamenten. Zijn werk vormt een hoogtepunt van de Hollandse renaissance (ca 1550-1630).

Amsterdam - Huis Bartolotti (foto Roos Aldershoff)

Hendrick de Keyser werd geboren in Utrecht in een familie van meubelmakers en schrijnwerkers en kreeg zijn opleiding bij de beeldhouwer, ingenieur en vestingbouwkundige Cornelis Bloemaert. In 1591 vestigde hij zich in Amsterdam waar hij zijn eigen werkplaats opzette en snel een naam verwierf als veelzijdig steenhouwer en ontwerper. Zijn werkterrein kende een grote variëteit, van kleinschalig beeldhouwwerk in kostbare materialen tot grafmonumenten, poorten, decoratief steenhouwwerk voor particuliere woningen en grootschalige bouwprojecten voor de stad. De Keyser was technisch zeer ontwikkeld, experimenteerde met marmer en brons en had verschillende uitvindingen op zijn naam staan.

Hoorn - De Waag

In 1595 werd Hendrick de Keyser benoemd als stadssteenhouwer van Amsterdam. Samen met de stadstimmerman en de stadsmetselaar gaf hij leiding aan de ‘stadsfabriek', wat we nu ‘publieke werken' zouden noemen. Amsterdam maakte in deze tijd een enorme groei door en de stadssteenhouwer was de spil in een netwerk van steenhandelaren, steenhouwers en ambachtslieden. De Keyser ontwierp vele openbare gebouwen, waaronder de Zuiderkerk, de Westerkerk en de beurs op het Rokin. Daarnaast ondernam hij particuliere bouwopdrachten en ook buiten de stad was hij actief. Zo ontwierp hij het stadhuis van Delft, het grafmonument van de Oranjes in Delft en de Waag van Hoorn en maakte hij het beeld van Erasmus in Rotterdam. In 1631 verscheen een boek met gravures van zijn werken, onder de veelzeggende titel ‘Architectura Moderna'. Na zijn dood waren nog verschillende generaties De Keyser prominent actief als steenhandelaren en steenhouwers.

Amsterdam - OZ Voorburgwal 57 'De Gecroonde Raep'

De Vereniging bezit verschillende werken van haar naamgever zoals de Waag in Hoorn, het magistrale Huis Bartolotti (aan hem toegeschreven) en Oudezijds Voorburgwal 57 ('de Gecroonde Raep') in Amsterdam. De poort van het Wijnkopersgildehuis in Amsterdam is een ontwerp van Hendricks zoon Pieter de Keyser (1595-1664).