vereniging Hendrick de Keyser

De Burcht

Henri Polaklaan 9
Amsterdam

 • Provincie:

  Noord-Holland (Amsterdam)

 • Bouwjaar:

  1900

 • Jaar van verwerving:

  2007

 • Restauratiejaar:

  2010

 • Bijzonderheden:

  Een van de hoofdwerken van Berlage

 • Architect:

  Hendrik Petrus Berlage

 • Bouwstijl:

  Rationalisme

 • Gebouwtype:

  Openbaar gebouw

Verworven met steun BankGiro Loterij en SNS REAAL Fonds.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Het gebouw van de ‘Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond' geldt als één van de hoogtepunten uit het werk van architect H.P. Berlage. Het uitzonderlijk gaaf bewaarde interieur, waaraan vooraanstaande kunstenaars en decorateurs meewerkten, is een uniek voorbeeld van de stijl van Berlage. Het ontwerp kwam tot stand in 1899-1900, tegelijk met de Koopmansbeurs aan het Damrak.

Amsterdam - De Burcht (foto Arjan Bronkhorst)

Het gebouw stond als eerste vakbondsgebouw in ons land symbool voor de idealen van de georganiseerde arbeidersklasse. Berlage streefde in het ontwerp naar eenvoud en helderheid waarbij vormen en decoraties de constructie niet mochten verhullen. Dit was een revolutionaire stap in de architectuurgeschiedenis op weg naar het moderne bouwen.

Amsterdam - De Burcht (foto Arjan Bronkhorst)

Berlage ontwierp een sobere gevel met een monumentale ingangspartij onder een massieve boog en een toren. De vorm van het gebouw, met toren, ‘kantelen' en trappenhuis-binnenhof, is geïnspireerd op de architectuur van Italiaanse stadshuizen uit de Renaissance.

Amsterdam - De Burcht (foto Arjan Bronkhorst)

Direct achter de ingang ligt een monumentaal trappenhuis. Langs gemetselde bogen en een zandstenen balustrade valt het invallende licht op de trap. De muren zijn opgemetseld in geel geglazuurde baksteen. De lamp uit 1919 is van de hand van Jan Eisenloeffel.

Amsterdam - De Burcht (foto Arjan Bronkhorst)

In de bondsraadzaal bevinden zich monumentale muurschilderingen van Richard Roland Holst uit 1907. In de voormalige bestuurskamer op de eerste verdieping bevinden zich nog drie wandschilderingen eveneens van Roland Holst. Zij symboliseren de indeling van het etmaal in drie fasen: ‘Sterke Uren van de Arbeid', ‘Zachte Uren van de Ontspanning' en ‘Diepen Uren van de Slaap'.

Amsterdam - De Burcht (foto Arjan Bronkhorst)

In 2008-2010 is een grote restauratie van het gebouw uitgevoerd, met steun van het SNS REAAL Fonds en de BankGiro Loterij. Lees hier meer over de restauratie.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 89 (2007), pp. 36-57. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 90 (2008), pp. 21-22, Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 22-24, en 92 (2010), pp. 21-23 en 68-83.

Google panoramafoto van De Burcht >>

Voor meer informatie en rondleidingen door het gebouw zie de website van De Burcht >>