vereniging Hendrick de Keyser

Dijkstraat 30
Appingedam

 • Provincie:

  Groningen

 • Bouwjaar:

  14de eeuw, midden 19de eeuw

 • Jaar van verwerving:

  1998

 • Restauratiejaar:

  1995

 • Bijzonderheden:

  Restant van een 14de-eeuwse woontoren

 • Bouwstijl:

  Neoclassicisme

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Over het pand

Appingedam - Dijkstraat 30

Appingedam was in de middeleeuwen, na Groningen, de belangrijkste handelsstad van de provincie. De kern van Appingedam bestaat uit twee dijkstraten aan weerszijden van het Damsterdiep. Het pand ligt aan de ‘landzijde' van de dijk. Aan de overzijde was een talud naar het water, dat diende als losplaats voor schepen. Tegenwoordig is in het pand het Museum Stad Appingedam (met theetuin) gevestigd.

Appingedam - Dijkstraat 30

Het oude huis is aan het zicht onttrokken door een gepleisterde lijstgevel uit het midden van de 19de eeuw, aangebracht door de toenmalige bewoner Regnerus Tjaarda Mees, rechter te Appingedam. Het huis daarachter heeft een zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat.

Appingedam - Dijkstraat 30

Het oudste deel wordt wel aangeduid als steenhuis of woontoren en heeft een afmeting van circa 7 bij 7 meter. Op de zijmuren van de huidige begane grond tekenen zich sporen af van een kruisribgewelf dat later werd vervangen door een tongewelf. De ruimte werd vermoedelijk gebruikt als werkplaats of keuken. De hoofdruimte bevond zich in de daarboven gelegen woonkamer die bereikbaar was via een houten trap aan de buitenzijde. In de 16de eeuw kreeg het huis zijn huidige hoofdvorm. De woontoren werd verlaagd en onder één kap gebracht met de aangebouwde zaal aan de linkerzijde.

Appingedam - Dijkstraat 30

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 202-207. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 80 (1998), pp. 7-9.