vereniging Hendrick de Keyser

Villa Rams Woerthe

Gasthuislaan 2-4
Steenwijk

 • Provincie:

  Overijssel

 • Bouwjaar:

  1899

 • Jaar van verwerving:

  2015

 • Restauratiejaar:

  2017

 • Bijzonderheden:

  Prachtig voorbeeld van de Nieuwe Kunst rond 1900

 • Bouwstijl:

  Art Nouveau

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Verworven met steun van de BankGiro Loterij en Stichting Dioraphte

Over het pand

Steenwijk - Gasthuislaan 2 (foto Arjan Bronkhorst)

Deze imposante villa werd gebouwd in 1899 en is een prachtig voorbeeld van de 'Nieuwe Kunst', de Nederlandse variant van de Jugendstil of art nouveau.

De naam Rams Woerthe verwijst naar het weiland of 'woerthe' waarop de villa is gebouwd en dat ooit in het bezit was van een burgemeester genaamd 'Ram'.

De villa werd gebouwd in opdracht van de schatrijke hout¬handelaar Jan Hendrik Tromp Meesters. Samen met zijn vrouw Anna Catherina Fresemann Viëtor schreven zij een prijsvraag uit. Uiteindelijk werd het Amsterdamse architectenbureau A.L. van Gendt, bouwers van onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, gevraagd het ontwerp te leveren voor zowel het huis als het toegangshek.

De zwierige Jugendstilvormen van het toegangshek, de ingangspartij, de toren en de gietijzeren oranjerie geven de villa een zeer levendig aanzien.

Steenwijk - Gasthuislaan 2 (foto Arjan Bronkhorst)

De plattegrond verraadt interesse van bouwheer en architect voor het Engelse landhuis: rondom een centrale hal, waarin een monumentaal trappenhuis is ondergebracht, bevinden zich de salon, de eetzaal, de woonkamer en de herenkamer.

Steenwijk - Gasthuislaan 2 (foto Arjan Bronkhorst)

Steenwijk - Gasthuislaan 2 (foto Arjan Bronkhorst)

De villa heeft een gaaf bewaard interieur waaraan bekende ontwerpers en decorateurs hebben meegewerkt.
Imposant zijn de schilderingen, geglazuurde tegels, marmeren lambriseringen, enorme schouwen, het eiken-houten trappenhuis en het gebrandschilderde glas. Er zijn geschilderde taferelen van de hand van de Larense schilder Co Breman en glas-in-lood van Adolf le Comte (vanaf 1880 als ontwerper in dienst van de Delftse plateelbakkerij De Porceleyne Fles).
Bijzonder zijn ook de plafonds die werden gemaakt in papier-maché.

Steenwijk - Gasthuislaan 2 (foto Arjan Bronkhorst)

De Utrechtse tuinarchitect Hendrik Copijn, bekend van het park van kasteel De Haar, was verantwoordelijk voor het 14 ha grote landschapspark dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. In het park bevond zich ook een prieel, een theekoepel, een muziektent, een kegelbaan en een aantal kassen en schuren. Bij de villa werd een portierswoning geplaatst (Gasthuislaan 4).

De villa heeft maar kort als woonhuis gediend. In 1917 bestemde de gemeente Steenwijk het pand tot raadhuis.

Steenwijk - Gasthuislaan 2 (foto Arjan Bronkhorst)

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 97 (2015), pp. 14-19.