vereniging Hendrick de Keyser

Gemeenlandshuis

Hoogstraat 11
Maassluis

 • Provincie:

  Zuid-Holland

 • Bouwjaar:

  1626

 • Jaar van verwerving:

  2010

 • Restauratiejaar:

  2014

 • Bijzonderheden:

  17de-eeuwse trap

 • Architect:

  Adriaan Willeboortsz van Spierinxhoeck

 • Bouwstijl:

  Renaissance

 • Gebouwtype:

  Openbaar gebouw

Verworven met steun BankGiro Loterij

Over het pand

Maassluis-Gemeenlandshuis (foto Arjan Bronkhorst)


Het Gemeenlandshuis in Maassluis is een prachtig voorbeeld van de Renaissance bouwstijl van de eerste helft van de 17de eeuw. Het werd gebouwd in 1626 in opdracht van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland. Het gebouw verrees aan de haven van Maassluis, in de nabijheid van de Delflandse uitwateringssluizen.

Maassluis-Gemeenlandshuis (foto Arjan Bronkhorst)

Het Hoogheemraadschap gebruikte het Gemeenlandshuis als vergaderruimte, als uitvalsbasis voor de bewaking van de belangrijke Maasdijk en als sluiswachterswoning.

Maassluis-Gemeenlandshuis

Vooraanstaande ambachtslieden werden aangetrokken voor de bouw en afwerking. Onder hen de steenhouwer Adriaan Willeboortsz. van Spierinxhoeck die de 'modellen' en het bestek leverde. Van Spierinxhoeck was een belangrijke aannemer in Delft, onder andere betrokken bij de bouw van het Delftse stadhuis, een ontwerp van beeld- en steenhouwer Hendrick de Keyser, en bij de vernieuwing van kasteel Honselaarsdijk voor stadhouder Frederik Hendrik.

Maassluis-Gemeenlandshuis

Met zijn hoge dak en middenschoorsteen vertoont het Gemeenlandshuis van Maassluis veel overeenkomst met dit, grotendeels afgebroken, kasteel. Achter de 17de-eeuwse poort met wapenschilden en originele deur, schuilt een historisch interieur. Pronkstuk is de indrukwekkende spiraalvormige houten trap, één van de fraaiste trappen uit de 17de eeuw in ons land. de trap werd gemaakt door de timmermansbaas Jan de Jonge.

Maassluis-Gemeenlandshuis

De grote vergaderzaal van het Gemeenlandshuis heeft een fraai balkenplafond met natuurstenen consoles en moer- en kinderbinten, een historische schouw en gebrandschilderde glas-in-lood vensters.

De verdieping met de vergaderzaal is momenteel te huur voor bijzondere gelegenheden. Lees verder.

Op de begane grond is één van onze Monument en Bed-locaties gevestigd. U kunt hier overnachten en genieten van het bijzondere pand en het stadje Maassluis. Klik hier voor de Monument en Bed-website.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 92 (2010), pp. 12-15.