vereniging Hendrick de Keyser

Hinthamerstraat 138
Den Bosch

 • Provincie:

  Noord-Brabant

 • Bouwjaar:

  1545

 • Jaar van verwerving:

  2009

 • Restauratiejaar:

  2012

 • Bijzonderheden:

  Muurschilderingen uit de 16de eeuw

 • Bouwstijl:

  Gotiek, Renaissance

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Verworven met steun BankGiro Loterij.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Den Bosch - Hinthamerstraat 138 (foto Arjan Bronkhorst)

Achter een eenvoudige 19de-eeuwse gevel aan de Hinthamerstraat in Den Bosch bevindt zich een huis met sporen van 500 jaar interieurgeschiedenis. Het huis heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Zo zijn er muurschilderingen en plafonds uit zowel de 16de en de 19de eeuw bewaard.

Den Bosch - Hinthamerstraat 138 (foto Arjan Bronkhorst)

Het huis werd in het midden van de 16de eeuw gebouwd. De houtconstructie is dendrochronologisch gedateerd op circa 1545. De indeling in een voor- en achterhuis gescheiden door een brandmuur is gebruikelijk in Den Bosch. De brandmuur was de plek voor het rookkanaal. Uit deze bouwtijd zijn de kelders, de zijmuren, de balklagen en de kap nog aanwezig.

Den Bosch - Hinthamerstraat 138 (foto Arjan Bronkhorst)

Een deel van de oude structuur is op de benedenverdieping echter aan het oog onttrokken door kleurrijke beschilderde stucplafonds uit de late 19de eeuw. Vanaf deze tijd was in het huis een huisschilder en een woninginrichtingbedrijf, met winkel in het voorhuis, gevestigd.

Den Bosch - Hinthamerstraat 138 (foto Arjan Bronkhorst)

In het achterhuis bevindt zich een opkamer. Deze kamer heeft ook een 19de-eeuws plafond. Bij onderzoek bleek de kamer echter verrassend veel ouder te zijn: onder een dik pakket witselkalk kwamen zeer oude muurschilderingen tevoorschijn.

Den Bosch - Hinthamerstraat 138

De schilderingen, die uit de 16de eeuw dateren, zitten zowel op de muren van de opkamer als op de muur van de naastgelegen gang. Ten tijde van de schildering was de kamer dan ook veel groter. Het moet een voorname laat-middeleeuwse zaal zijn geweest, met balkenplafond en beschilderde muren. Muurschilderingen uit deze tijd zijn uiterst zeldzaam.

Den Bosch - Hinthamerstraat 138 - foto gemeente 's-Hertogenbosch Afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten

De schilderingen zijn aangebracht in twee fasen: er zijn gotische en renaissance motieven te zien uit de bouwtijd. Zo zijn er allerlei fragmenten van bladranken, rol- en bandwerk, bloemen, fruit, een haas en een ree, een duif en zelfs een engel. In de gang is een tekst in blootgelegd uit omstreeks 1580. Deze luidt: 'Mensche vrest godt en soeckt den vrede en doet een aender als ghij wijlt, datmen u dede. Soo wije benijt een anders profijt selden eest dat hij bedijt'.

Den Bosch - Hinthamerstraat 138 - foto Gemeente 's-Hertogenbosch Afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten

Lees meer over het huis in de brochure van de Afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente 's-Hertogenbosch >>

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 12-14 en 95 (2013), pp. 68-89.