vereniging Hendrick de Keyser

Huis Barnaart

Nieuwe Gracht 7
Haarlem

 • Provincie:

  Noord-Holland

 • Bouwjaar:

  1804

 • Jaar van verwerving:

  2002

 • Restauratiejaar:

  2016

 • Bijzonderheden:

  Een van de eerste interieurs in Empire stijl in ons land

 • Architect:

  Abraham van der Hart

 • Bouwstijl:

  Neoclassicisme

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Verworven met steun BankGiro Loterij en dankzij nalatenschap dhr. C.W. Zeeman.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Haarlem - Huis Barnaart (foto Arjan Bronkhorst)

In 1804-1807 liet de vermogende koopman jhr. Willem Philip Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem een herenhuis optrekken in de stijl van het Neoclassicisme naar ontwerpvan de Amsterdamse stadsarchitect Abraham van der Hart.

De imposante voorgevel van het huis heeft in het midden vier klassieke Ionische pilasters van Bentheimer zandsteen rond een toegangspartij met een hoge, dubbele stoep. De vensters hebben elegante smeedijzeren hekjes voor de ramen. De gevel wordt bekroond door een klassiek fronton, met daarin een rondboogvenster.

Haarlem - Huis Barnaart (foto Margareta Svensson)

Bij binnenkomst in de hal imponeert het marmer op de  vloer. De representatieve vertrekken zijn rondom de hal gegroepeerd. Architect Abraham van der Hart was vermaard om zijn interieurs, waarbij in dit geval gekozen werd voor de uiterst modieuze, kleurrijke en exotistche Empire-stijl, de stijl van Napoleon Bonaparte.

Haarlem - Huis Barnaart

De 'Etrurische Kamer' is gedecoreerd met mythologische voorstellingen, vaasvormen en bladranken uitgevoerd in gebronsd groen en oranje. De 'Gouden Zaal' heeft een goud-gele zijdebespanning en is gedecoreerd met kenmerkende Empire-motieven als palmetten (gestileerde palmbladeren), gebundelde pijlen en gedrapeerde gordijnen voor de ramen.

Haarlem - Huis Barnaart

De 'Erkerzaal' heeft wanden met stuccolustro (imitatiemarmer) in rood en groen. Prachtige marmeren schouwen, Empire meubelen en fraaie kolomkachels vervolmaakten het geheel. Als voorname logé diende zich in 1807 dan ook koning Lodewijk Napoleon aan.

Haarlem - het koetshuis van Huis Barnaart (foto Margareta Svensson)

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 84 (2002), pp. 37-71, en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 87 (2005), pp. 30-43.