vereniging Hendrick de Keyser

Reddingboothuis

Duinkersoord 33
Vlieland

 • Provincie:

  Friesland

 • Bouwjaar:

  1894

 • Jaar van verwerving:

  2001

 • Restauratiejaar:

  2003

 • Bijzonderheden:

  Enige gaaf bewaarde voorbeeld van een stenen reddingboothuis langs de Friese kust

 • Gebouwtype:

  Openbaar gebouw

Overdracht gemeente Vlieland.

Over het pand

Vlieland - Duinkersoord 33

Het reddingboothuis van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij staat vlak voor de laatste duinenrij ten noorden van het dorp Oost-Vlieland. Vanaf de oprichting van de maatschappij in 1825 was er een reddingboot op Vlieland gestationeerd in een loods in het dorp. Bij alarm moest een soms vier uur durende tocht met slede en vier paarden naar het strand worden afgelegd. Hier kwam in 1894 (zie gevelsteen) verandering in door de bouw van een nieuw reddingboothuis.

Vlieland - Duinkersoord 33

Het gebouw is opgetrokken in baksteen onder een ver overstekend zadeldak met Friese pannen. De voor- en achtergevel bezitten dubbele deuren onder een brede toog in twee kleuren metselwerk met daarboven een band die bedoeld was voor een gevelopschrift en een achthoekig bovenlicht. De daklijst is aan alle zijden voorzien van een zaagtand hetgeen, in combinatie met het overstekende dak, aan het geheel een chaletachtig voorkomen verschaft.

Vlieland - Duinkersoord

Het interieur was één grote ruimte. Een paar houten wanden scheidden de kleedruimte en het toilet voor de bemanning af. Een zolder bovenin het huis was bedoeld voor de opslag van materialen. Tegenwoordig is in het reddingboothuis een kunstenaarsatelier en woning gevestigd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 83 (2001), p. 19.