vereniging Hendrick de Keyser

Huis 's-Hertogenbosch

Vlasmarkt 51
Middelburg

 • Provincie:

  Zeeland

 • Bouwjaar:

  1665

 • Jaar van verwerving:

  1999

 • Restauratiejaar:

  2001, 2011

 • Bijzonderheden:

  Interieurelementen uit de 17de en 18de eeuw

 • Architect:

  Pieter Noorwits, Pieter Post

 • Bouwstijl:

  Classicisme

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Verworven met steun nalatenschap dhr. J. Acquoy en mevr. E.A.A. Nairac.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Middelburg - Vlasmarkt 51

Huis 's-Hertogenbosch vormt een hoogtepunt van de 17de-eeuwse classicistische bouwstijl. De bouwheer van dit voorname huis was de Middelburgse koopman Otto de la Porte. Om een groot, modieus huis te kunnen bouwen, moesten er maar liefst drie middeleeuwse huizen worden afgebroken. De restanten van deze oudere bebouwing is bewaard in de kelders van het huidige huis.

Middelburg - Vlasmarkt 51

Vermoedelijk is het ontwerp van het nieuwe huis een project geweest van de bekende stadhouderlijke architect Pieter Post en/of de Haagse architect Pieter Arentsz Noorwits. Voor Post pleit de overeenkomst met Paleis Noordeinde in Den Haag. De opbouw van de risaliet, met halve vensters en pilasters, wijst echter op de invloed van Noorwits. Beide architecten waren rond 1665 in Middelburg werkzaam bij de bouw van de Oostkerk.

Middelburg - Vlasmarkt 51 (foto Wijnanda Deroo)

Inwendig is de structuur van het 17de-eeuwse huis grotendeels bewaard gebleven. Zeer bijzonder is de hal met de indrukwekkende in patroon gelegde vloer van wit-zwart geblokt marmer en de oorspronkelijke kamerdeuren. 

Middelburg - Vlasmarkt 51 (foto Wijnanda Deroo)

De voorname vertrekken werden in de 18de- en in de 19de eeuw gemoderniseerd. In drie van de vier kamers op de begane grond bleken bij de restauratie zich de originele 18de-eeuwse plafonds te bevinden in combinatie met 19de-eeuwse lambriseringen. Spectaculair is het plafond in de zaal. Het centrale geschilderde middenstuk stelt een allegorie op de handel voor. Tijdens de restauratie lukte het om de vier omringende beschilderingen met rankwerk in Lodewijk XIV-stijl vrij te leggen. De sieromlijsting werd teruggebracht in de oorspronkelijke donkerbruine kleur. In de eetkamer linksachter bevindt zich een houten, rood geschilderd plafond, gevat in een groene omlijsting. Deze rood-groene kleurstelling is karakteristiek voor Middelburg. In de 17de eeuw bevond zich op deze plaats de keuken.

Middelburg - Vlasmarkt 51 (foto Wijnanda Deroo)

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 81 (1999), pp. 10-12 en 36-57. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 85 (2003), pp. 46-49.